To nye i godt selskap

ET FAT BLIR TIL: Det må mange arbeidsoperasjoner til før Frøydis Samuelsson kan putte et ferdig kunstverk inn i brenneovnen. To netter av 12 timer, før ferdig resultat. Arkivfoto

ET FAT BLIR TIL: Det må mange arbeidsoperasjoner til før Frøydis Samuelsson kan putte et ferdig kunstverk inn i brenneovnen. To netter av 12 timer, før ferdig resultat. Arkivfoto

Artikkelen er over 5 år gammel

To hadelendinger er funnet gode nok til å bli med i Norske Husflidhåndverkere.

DEL

ROA/BLEIKEN: Norske Husflidhåndverkere i Norges Husflidslag er en organisasjon for medlemmer som arbeider med husflid og håndverk, og som har dette som næring. Hvert år tas det opp noen nye medlemmer. I år var opptaket på 12 personer. To av dem er fra Hadeland; Frøydis Samuelsson, glasskunst, og Jane Johnsen, strikking og smykker.
Den frivillige medlemsgruppa organisert i lokale husflidslag teller 24.000 medlemmer på landsbasis.

«Ikke dagligdags»

Til sammen er det nå 140 husflidhåndverkere, så det er en eksklusiv «klubb» de to hadelendingene nå har kommet inn i.
– Det er ikke dagligdags at det blir tatt inn to husflidhåndverkere samme år, fra samme bygd, skriver husflidskonsulenten i Oppland, Brita Åmot i en pressemelding.
For å bli med i Norske Husflidhåndverkere måtte de 12 nye levere flere produkter som så ble bedømt av en jury.

Frøydis Samuelsson

Frøydis Samuelsson er tidligere frisør, men startet på utdannelse innenfor glasskunst i 2007. De siste fire åra har hun pendlet mellom Averøy på Nordvestlandet og Grua for å lære mer om glassfaget.
Samuelsson lager mange ulike glassprodukter, først og fremst med utgangspunkt i en teknikk som heter fjusing. Det er en teknikk som er eldre enn glassblåsing. Funn fra utgravinger viser at denne teknikken var brukt så langt tilbake som 3000 år før år 0.
– Det å bli en del av husflidhåndverkerne betyr mye. Det innebærer blant annet at jeg kan få bistand til å søke om tilskudd og annen praktisk hjelp. Vi får også mulighet til å selge våre produkter i husflidsbutikkene rundt om i landet, sier glasskunstneren, som har gjort det som først var en hobby om til jobb. Hun har eget verksted og utsalg på Garverigaarden på Roa.
– Jeg bruker å si at jeg har til salt i suppa, så fikser mannen suppa.

Jane Johnsen

Jane Johnsen lager sølvsmykker i tillegg til at hun strikker klær, gjerne kombinert med noe heklede detaljer.
– Jeg har alltid strikket, mens smykker har jeg laget i en ti års-periode. Det var egentlig ganske tilfeldig. Jeg flyttet tilbake til Hadeland etter mange år i Oslo. Da fikk jeg lyst til å prøve noe annet enn strikking. Det var så moro og jeg fikk mange gode tilbakemeldinger at det bare har ballet på seg, forteller Johnsen.
Hun har utsalg og verksted hjemme på Hennung med fast åpningstid en lørdag i uka, men folk kan bare ta kontakt hvis de vil komme å ta en titt.
Til daglig jobber kunstneren med forsikring.
– Strikking og smykker produseres på kveldstid. Jeg bor alene, så det er ingen maser på meg, sier Johnsen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags