Gå til sidens hovedinnhold

Hva var det med Hermundstad?

Det enkle svaret er at det var musikken. Hermundstad skrev mange flotte sanger, som fortjener mer oppmerksomhet. Men er dette hele svaret?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvorfor får han så mye oppmerksomhet?

Hva var det som gjorde at begge Søsterkirkene var fylt til randen da Hermundstad ble begravet? Hva er det som gjør at Gran kommune, mer enn fem år etter hans død, bestemmer seg for å arrangere Hermundstadfestivalen? Hvorfor er begge forestillingene utsolgt? Hvorfor kommer folk langveisfra? Hvorfor stiller mange av Norges beste musikere opp for å fremføre sangene hans?

Kjærlighet

Et mulig svar er at alle som møtte Hermundstad følte at de ble sett og satt pris på. At de ble møtt med kjærlighet. Et annet svar er at det er tusenvis av svar. Kanskje er det riktigere å stille spørsmålet Hva kan vi lære av Hermundstad?

Gran kommune har bestemt seg for å dele ut Hermundstadprisen under festivalen. Noen har tenkt at Hermundstad sto for noe helt spesielt, og at alle, alle 13 630 menneskene som bor i kommunen, har noe å lære av ham, både som enkeltmennesker og som deltakere i et sosialt fellesskap.

Prisen går til en som har gjort noe ekstraordinært for barn og unge under koronapandemien. Hermundstad gjorde nettopp noe ekstraordinært, før pandemien. Alle ungdomsskoleelevene som møtte musikkterapeuten Hermundstad opplevde møtene, timene og turneene som noe ekstraordinært. De fikk være rockestjerne for en dag, skrev autografer, og de opplevde mestring.

Hva kan vi lære av Hermundstad?

Forestillingen Hermundstadfestivalen har nettopp dette utgangspunktet: Hva kan vi lære av Hermundstad? Alt oppsummeres i 11 Hermundstadtips. Det første er: Ikke brenn mere køl!

Dette kan godt tolkes som et miljøbudskap, men du kommer nærmere sannheten ved å synge linjen som kommer etter «Ikke brenn mere køl»: Sola står opp av seg sjøl. Det egentlige Hermundstad-budskapet oppsummeres i denne verselinjen.

Regnbuens ende er akkurat der du er nå.

Et av de herlige paradoksene med Hermundstad var at han hadde store drømmer, men samtidig en solid og forankret overbevisning om at det ikke var nødvendig å streve for å nå opp til bergets topp; du trenger ikke bli berømt. Du trenger ikke flytte eller vinne i Lotto for å finne mening, og det finnes ikke en manual, med kart og forklaring. Du må rett og slett kople deg på nået og gripe dagen.

Gran

Det fjerde Hermundstadtipset er: Sett pris på røttene dine!

Hermundstad ble født der Gran ble til, ved Søsterkirkene. Han hadde en far som var rektor og en mor som var lærer på Sanne skole ved Granavolden. Han levde store deler av livet sitt der oppe, og han hviler der nå. Legg merke til siste linjen i verset under.

Her hvor jeg bor mellom rundballer og traktor
Her er det lite fashion og glamour
Men vi har lyset og vi har mørket
Og vi har regn og vi har tørke
Med skog og fjell og jord og mold.
Med drømmen i behold.

Hermundstad tenkte stort om seg selv, han drømte stort, og han var fullstendig fri for Jante-tenkning. Han støtte nok på bygdedyret, men det innebar på ingen måte at han vendte ryggen til sitt opphav.

Her hviler historien vår,
her hører vi hjemme,
Her har vi levd tusen år,
her kan vi fornemme et Soria Moria
med føtter på fjell.

Musikken som verktøy

Hermundstad trodde på musikken, men først og fremst som et verktøy.

– Jeg vil påstå at når barna vil synge og spille i skolen, er det ikke rytmer, klang og tone som gjør aktiviteten attraktiv. Der er vissheten om å høre til, strekke til og være sett, skrev han i Hadeland.

Han sier det enda bedre i sangen «Tonene når fram».

Har du no´ å si,
så bruk en melodi.
Musikken lager vei
mellom deg og meg.

Ta mye plass, men ikke ta plassen fra andre!

Hermundstadtips nummer sju er: Ta mye plass, men ikke ta plassen fra andre! De fleste av oss har mest å lære av den første delen av dette tipset. Altfor mange er redde for å ta ordet og for å bidra til at alle har det bra. Vi er for redde for

å gjøre det vi har i oss og egentlig mestrer; sette i gang bevegelse og skape forandring.

Den andre delen av tipset er et budskap til politikere og ledere i både næringsliv og kulturliv; ikke ta plassen fra andre. Det er nemlig fullt mulig å bidra, uten å ty til maktkamp, uten å bli så opptatt av seg selv at man skygger for og tråkker på andre for å slippe til. Hermundstad mestret dette. Kanskje først og fremst ved å ha som grunnholdning at alle han møtte hadde en spennende historie, en plass og en stemme. Så godt om alle som møtte Hermundstad ble møtt med «Hæli!».

Tull og tøys!

Det åttende tipset er Tull og tøys! Også her har vi mye å lære. Noen av oss som elsket Hermundstad så litt gjennom fingrene med det han og Trond Amlie holdt på med i Trøste & Bære. Da er det viktig å melde at dette var også Hermundstad. Dette var ikke noe de to holdt på med fordi det var lettjente penger. Hermundstad mente helt oppriktig at tips nummer åtte Tull og tøys! var en viktig ladning i livet.

Norges musikkhøgskole utga boka «Perspektiver på musikk og helse». Her skriver Hermundstad.

« ... gamle fordommer som at seriøsitet eller grundighet ikke skal blandes med humor og morsomheter, sto plutselig for fall. Vi har en godt innarbeidet oppfatning om at humor er bra, men at «når det virkelig gjelder, er det ramme alvor.» Men når det virkelig gjaldt, begynte jeg i stedet å planlegge humorstunt i musikkterapitimene.»

Hermundstad avslutter kapittelet på denne måten:

Og hvis man har evnen til å le av det man er glad i (inkludert seg selv), og fortsatt har kjærligheten til det man ler av, er humor en berikende og mobiliserende rød løper i livet.

Takknemlighet bringer lykke

Hermundstadfestivalen inneholder mange flere tips, som rock ’n’ Roll! Hermundstad hadde opprøret i seg, han var på ingen måte redd for å utfordre.

Og enda et viktig tips: Takk! Kort tid før han døde skrev Hermundstad sangen Kjære far, som viser et menneske som peker på hvor viktig det er å møte livets utfordringer med takknemlighet.

Kjære far, takk for vingene som bar
Og dagene jeg fikk, med alle de jeg bryr meg om
Takk hverdagen vi strevde med, og stiene vi gikk
Takk for mat og vin på bordet
Med glede, sang og latter og musikk

Bonustips: Livet er her og nå!

Mot slutten av Hermundstadfestivalen fremfører Rita Eriksen en av Hermundstads mest kjente låter; Livet er her og nå. Der oppsummerer Hermundstad selv hva han sto for og levde etter.

Livet er her og nå
Ikke etterpå
Ikke det som var
Ikke det som kommer
Ikke gamle minner
Og ikke neste sommer

Hermundstad hadde absolutt ingen sans for nostalgi og gamle minner. Han ville aldri ønsket seg en minnekonsert. Og heldigvis har heller ikke Gran kommune gitt ham det. I stedet har vi fått en festival – en feiring og en samling med de Hermundstad kalte folka mine.

Kanskje Gran har lært noe av Hermundstad allerede!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.