Hvem blir «idioterklært»?

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Redaktøren må nødvendigvis fortelle oss hvem som føler seg som idioter på grunn av diverse kommentarer her i Hadeland og på Facebook. Det er vel slik at ikke alle har den samme evnen til å ordlegge seg på en fin måte, for eksempel i bygg og anlegg er det ikke så mye finsnakk på gulvet, men det er vel uansett ikke bare folk med skrivejobber som har rett til å uttale seg.

LES OGSÅ: Hvor ofte gidder du å bli idioterklært?

Redaktøren opplyser om flere fyord som kanskje ikke burde benyttes. Noen av kommentarene blir vel til etter at folk leser om forskjellige saker i Hadeland, som vanligvis er veldig godt skrevet, for eksempel av Haakon, men han er jo proff.

Det kan tyde på at dette utspillet har noe med bygging av et nytt sykehjem i Gran å gjøre. Her ble det avholdt en lovlig underskriftsundersøkelse der 4000 ønsket et sykehjem på Skjervum, og en offentlig folkeavstemning ble ønsket. Redaktøren kan kanskje fortelle oss om hvem som forsøkte på alle mulige måter å stanse denne underskrivingen for Skjervum, og hvorfor en folkeavstemning ble nektet, kanskje et av fyordene kan benyttes.

Med uansett skrivemåte må det kunne stilles spørsmål om fakta, og om økonomien som tydeligvis kommer i siste rekke. Mange av de på gulvet med dårlig skrivekunnskap forsto vel ganske fort at det ikke var mulig å bygge et sykehjem på Sagatangen for 395 mill., og dette lenge før administrasjonen fikk hakeslepp. Men de på gulvet forstår vel heller ikke at Arendal skal bygge et sykehjem på 10.000 m² til 900 mill. og Gran 12.948 m² til 575 mill.

Når det er snakk om noen hundre millioner mer eller mindre av bygdas penger kan vel ingen syntes det er så rart at noen stiller spørsmål, skrivemåte og ordforråd i slike tilfeller burde være underordnet. Det påpekes at i Eidsvollssalen i 1814 var det ikke ytringsplikt, det antydes også at størsteparten i kommentarfeltet er å forstå som «gørr». Det er nesten merkelig at ikke redaktøren opplyser noe om fakta, dette var da også lov i Eidsvollssalen i 1814, eller skal vi forstå at fakta bare er «gørr»?

Vi får se hva Sykehuset Innlandet og Lunner kommune sier vedrørende den siste forespørselen, – imens kan vel de på gulvet telle støvkorn mens de andre ser på.

Dette svarer redaktøren:

Ingen har sagt at de føler seg som idioter. Det er jeg som mener folk blir framstilt som det i kommentarfeltene.

Mitt spørsmål var hvor ofte folk orker å ta del i ulike debatter når de blir tillagt motiver man (kanskje) ikke har, eller holdninger man (kanskje) ikke har. Holder man heller kjeft enn å bli gjenstand for beskyldninger når man i utgangspunktet prøver å være saklig? Kan det være at terskelen for å ytre seg blir høyere? Hva gjør det med lokaldemokratiet?

Min kommentar var en personlig betraktning av «kommentariatet» som helhet, ikke rettet mot en spesiell sak. Som det står i kommentaren utløses disse mindre konstruktive mekanismene også i tilknytning til saker hvor man ikke forventer temperatur i debatten.

Type sjargong og retorikk som preget ordskiftet i Eidsvollssalen kjenner jeg ikke, men det var heller ikke poenget.

Line Ramsrud, red.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken