Påska har, som flere av årets feriedager, blitt en tradisjonsbærer. For mange er påska ensbetydende med hyttetur, appelsiner, skitur og krim. For andre er påska oppstarten av sesongen med båtpuss og skjærgård. Både på fjellet og ved fjorden tenner vi bål. Og mange har bålpanne i hagen.

Her i heimen har vår påsketradisjon blitt å møte våren i Sverige. Slik ble det igjen i år, etter to års opphold på grunn av pandemien. Vi reiser ikke for å kjøpe godis og billig bacon. Nei, vi reiser for å lete etter oransje og hvite postflagg i skogen, og for å møte påskeharen. Vi hadde hellet med oss i begge deler, også i år. Men jeg savnet bålpanna.

Å reise på ferietur er en familietradisjon.

Jeg husker min første tur med far og mor. Vi var på sykkeltur, jeg var fire år og satt stolt i et lite sete på sykkelstanga til far. Bak oss, på den humpete veien innover Tresfjorden i Romsdal, kom mor med storesøster på bagasjebrettet. Vi hadde niste med og ikke minst; vi hadde bål i fjæra.

Bålbrenning har vært samlende i mange familier og i mange kulturer i årtier, både til nytte og hygge. Bare ordene «rundt bålet» høres trivelig ut og river litt i nesa. Bålpanna er noe av det første som kommer på plass når vi samles på hytta. Sveler på panna med hjemmelaget bringebærsyltetøy har blitt en av våre familietradisjoner.

Innen kulturlivet finner vi svært mange familietradisjoner.

Hemsingsøstrene har foreldre som hadde fele mellom hendene. Innen de fleste kunstarter ser vi talenter hvor gode gener synes å gå i arv.

For de fleste toppidrettsutøvere er det eldre familiemedlemmer som har vært viktige støttespillere fra barnsbein av.

Enhver familie har gjerne sine helt spesielle tradisjoner. Hvilke familietradisjoner ønsker du skal leve videre i din familie?

Jeg minnes en påsketur i Valdres, med pølser i sekken klare til grilling på bålet. Men både kniven til å spikke grillpinner, og grillrista lå igjen heime. Men, stekte pølser på snøspaden fungerte utmerket.

Norges Husflidslag har fått penger fra Sparebankstiftelsen DNB til prosjektet «Rundt bålet.» Det er et landsomfattende prosjekt rettet mot barn og ungdom med fokus på trearbeid, mattradisjoner og håndverk. Tittelen «Rundt bålet» er valgt som bilde på et samlingssted for uteaktivitet, både som metafor og som fysisk læringsarena.

I Hadeland Husflidslag arrangerer vi «Rundt bålet» på Husflidsdagen 7. mai. Vi legger opp til en forhåpentlig trivelig familiedag hvor barna får spikke, vi har spikkekniver til utlån. Vi lager enkel mat på bålpanne og kokeplate. Ta gjerne med enkle utestoler.

Velkommen!