(Oppland Arbeiderblad) Brannvesenet har satt i gang en landsomfattende kampanje, og det vises til undersøkelser hvor det kommer fram at mange hytteeiere slurver med brannsikkerheten.

Ifølge Gjøvik brannvesen er det mange som ikke har brannvarsler på hytta.

- Vi har ikke eksakte tall for hytter i vårt område, men vi vet fra andre steder i landet at det er nær 40 prosent av alle hytter som ikke har fungerende røykvarsler. Det er også over 50 prosent som ikke har slokkeutstyret i orden. Vi håper at hyttefolket tar dette på alvor, og sørger for at brannsikkerheten blir ivaretatt, sier Jørn Haugen, leder for forebyggende ved Gjøvik brannvesen.

Også eiere av campingvogner og bobiler bes merke seg rådene som gis.

– Det finnes en enkel sjekkliste for å ivareta brannsikkerheten på hytta. Vi anbefaler alle å forholde seg til den. Print den gjerne ut, og heng den opp på veggen, sier Haugen.

I tillegg til å ha røykvarsler, anbefales det å sjekke at den virker hver gang noen bruker hytta. Reservebatterier bør alltid ligge på hytta, eller være med i bagasjen. Dersom det brukes propangass, oppfordres det til å sjekke slangen og gjerne installere gassvarsler. Rikelig med slokkeutstyr både på hytta og campingvogna/-bilen er også anbefalt.

Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta:

# Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk.

# Ha alltid ekstra batterier i reserve

# Gå aldri fra levende lys

# Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ

# Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte

# Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk

# Vær ekstra varsom ved bruk av gass

# Benytter du propangass innendørs bør du installere en gassvarsler

# Sjekk utstyr og slanger jevnlig

# Sørg for rikelig tilgang til slokkeutstyr

# Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette