Prosjektet vil gjennomføres i samarbeid med Caritas Norge og deres lokale partnere i Kongo.

– Dette er et kjempespennende prosjekt jeg tror kommer til treffe elevene. Verden er mindre enn noensinne, og alt henger sammen. Batteriene i mobilene våre driver denne blodige konflikten, og skaper enorm lidelse for ungdom i Kongo. Våre liv henger sammen med livene til ungdom i Kongo, og vi burde ikke godta at ungdom et annet sted i verden betaler en vanvittig pris for våre mobiler, sier OD-leder Jens Øygarden Ingebretsen i en pressemelding fra hovedkomiteen for Operasjon Dagsverk (OD).

– Vår etterspørsel etter mobiler, PC-er og elbiler er en del av problemet som fratar ungdom i DR Kongo utdanning. OD 2019 vil bli en del av løsningen. Sammen vil vi engasjere elever og nordmenn generelt i kobolt-tematikken, og hjelpe barn og unge ut av gruvene og de væpnede militsene, supplerer Ellen Høvik, kommunikasjonssjef i Caritas Norge.

– Kobolt er en sentral ingrediens i de fleste mobiltelefoner. Over halvparten av verdens kobolt finnes i DR Kongo. Flere væpnede grupper kjemper om kontrollen over kobolten, og 40 000 barn og unge jobber i gruvene. Inntektene fra gruvene brukes til å finansiere brutal krigføring, og i denne kampen brukes voldtekt systematisk som våpen. Halvparten av geriljasoldatene er ungdom under 18 år. Et liv som barnesoldat innebærer vold, overgrep og voldtekt. OD-prosjektet skal hjelpe 15 000 ungdommer ut av slavearbeid, gi dem beskyttelse, og en trygg inntekt, legger de til.

LES OGSÅ: