I 2019 var det 20.000 flere som tok bussen i Gamle Hedmark i juli sammenlignet med juli i 2018. Årsak? I skolens sommerferie kostet alle bussreiser i Hedmark 10 kroner.

I 2020 valgte Innlandstrafikk å ikke videreføre 10-kroners kampanjen på grunn av korona-situasjonen. Politikerne ønsker å igjen kunne tilby den populære ordninga.

– I sommer kan du altså ta bussen for 10 kroner i hele Innlandet, sier fungerende leder i Hovedutvalg for samferdsel, Sjur Strand (Ap).

Fra Trysil til Skjåk

– Det betyr at du i praksis kan ta bussen for 10 kroner fra Trysil i øst til Skjåk i vest. Vi ønsker at flere skal ha mulighet til å ta kollektivtransport, og spesielt barn og unge. Under korona er det færre som bruker bussen, så dette er en dobbeltsatsing for å vise hvor nyttige bussene er, forklarer Strand.

Befolkningen i Innlandet har mindre tilgang til, og bruker vesentlig mindre, kollektivtransport enn landsgjennomsnittet.

– Det er behov for større satsing på kollektive tilbud som binder Innlandet sammen og 10-kroners tiltaket er en viktig bidragsyter til akkurat dette, sier Strand.

5 millioner

I budsjettvedtaket er det lagt av 5 millioner kroner, men når tilbudet kan bli tilgjengelig er ikke avklart ennå.

– Vi må legge inn tiltak for å få folk tilbake på bussen når samfunnet igjen kan åpnes mer opp. Det avsettes derfor 5 millioner kroner for å kjøre kampanje med 10-kronersbilletter på bussene i løpet av sommeren, sier Strand.