Gå til sidens hovedinnhold

I stedet for en klem

Ideen kom da sjetteklasse ville forsøke å formidle empati, omtanke, medfølelse og sympati på en kreativ måte.

Ditt Hadeland

Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Brandbu legegruppe og Bente C. Gauslaa, som har dekket de økonomiske kostnadene for lerret, og har stilt senterets venterom til disposisjon.

– På den måten kan alle som kommer innom få se våre bilder utstilt. Takk også til Brandbu bokhandel som ga oss gode priser på lerretene, sier lærerne Mette Krogh Stensrud og Anita M. Andvik.

Klassen hadde en samtale rundt temaet, så fikk elevene i oppgave å forsøke å sette seg inn i hvordan et menneske som sitter på et legeventeværelse kan ha det, og hvordan man ut fra dette maler et bilde som kanskje kan gi en positiv opplevelse.

I disse tider kan man jo ikke gi en klem. Kanskje kan et maleri være nesten like bra, var tanken. Elevene fikk anledning til å google noen av stikkordene, og fikk noen ideer derfra. Andre har tatt utgangspunkt i personlige erfaringer.

– De har jobbet i tre uker med bildene og er spente på tilbakemeldingene. Vi lærerne er veldig fornøyde med resultatet i hvert fall, og lege Bente C. Gauslaa, som både har vært kontaktperson og behjelpelig med opphenging av alle bildene, synes det er imponerende hva elevene har fått til, sier lærerne.

Elevene selv, blant andre Tomine Dehlimarken, Sofie Christin Vesthagen, Martha Skeie Gamkinn, Tobias Spaberg Oppegaard og Håvard Wien har sine tanker rundt prosjektet.

De er enige om at det er litt vanskelig å sette ord på og forklare betydningen av empati, sympati, omtanke og medfølelse, men det var lettere å vise hva de tenker gjennom maleri.

– Det var ikke vanskelig å sette seg inn i hva en som sitter og venter på legetime kan tenke på. De kan ha vondt et sted, kanskje være redde for hva som feiler dem, eller hvis det er et barn så er de kanskje redde for undersøkelsen, og legen. Det var moro å male, og å gjøre noe forandre. Det hadde også vært fint om vi fikk tilbakemelding på bildene våre, på om de virker, sier elevene.

– Vi kunne gitt en blomst, eller en klem, men gir alle som trenger det et maleri i stedet.

Kommentarer til denne saken