Gå til sidens hovedinnhold

I tvil? Ikke kjør bil

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Politiet har stoppet dobbelt så mange ruspåvirkede førere i år sammenliknet med i fjor, skriver Hadeland. Det er en viktig påminner.

Enten det handler om at flere kjører i ruspåvirket tilstand, eller at politiet har fått økt fokus på ruspåvirket kjøring, er tallene en viktig påminner.

De fleste av oss vet at trafikk og rusmidler er en dårlig kombinasjon. Det påvirker egenskaper som er helt sentrale for å kjøre bil. Har du drukket alkohol og har promille, blir du mer risikovillig og mer impulsiv. Samtidig reagerer du tregere, og blir dårligere til å vurdere konsekvenser. Resultatet er risiko for farlige og alvorlige situasjoner, noen ganger med fatale utfall.

Vi ønsker derfor å komme med noen råd på veien.

1. 12-timersregelen er en myte: Mange tenker at det går greit å sette seg bak rattet 12 timer etter at man drakk siste pils. Slik er det ikke. Du kan fortsatt ha promille. Vær helt sikker på at du ikke har promille, før du setter deg bak rattet.

2. Si ifra og si nei: Er du sammen med noen som vil kjøre bil etter at de har drukket? Da bør du ta ansvar og si tydelig ifra om at de ikke kan kjøre bil, eller varsle politiet på telefon 02800.

3. Planlegg: Godt alkovett handler om å tenke over om man skal drikke og når man skal stoppe. Ha en plan for hvordan du skal komme deg hjem. Kanskje du kan avtale med noen som kan hente deg, eller noen du kan overnatte hos?

God tur!

Kommentarer til denne saken