Gå til sidens hovedinnhold

Innfører ekstra båndtvang umiddelbart på grunn av mye snø

Artikkelen er over 2 år gammel

Gran kommune har innført båndtvang fra og med 12. februar på grunn av mye snø og skareføre.

Gran kommune har med hjemmel i hundeloven innført ekstraordinært båndtvang. Det er ventet at Lunner og Jevnaker vil gjøre det samme i løpet av kort tid.

Dette innebærer at hunder skal holdes i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at de ikke kan jage eller skade hjortevilt.

– Det er på grunn av ekstraordinære forhold for viltet, og særlig rådyrene. Med mye snø og delvis bærende skarelag, kan det oppstå en del stygge situasjoner, fordi hundene er lette nok til å gå oppå, mens hjortedyrene lett faller gjennom, sier spesialkonsulent for skog, Jon-Gerhard Johansen ved Landbrukskontoret.

Han utdyper vedtaket på denne måten:

– Det har den siste tiden kommet mye snø i kommunen, delvis i kombinasjon med regn. Dette har ført til at det enkelte steder er skare som bærer en hund av normal størrelse. I høyereliggende deler av kommunen er det store snømengder som fører til krevende forhold for viltet, sier han.

Noen hunder er unntatt

Fallviltmannskap og andre innbyggere har forespurt kommunen om ekstraordinær båndtvang av hensyn til viltet. Dette etterkommer nå kommunen. De har også anbefalt nabokommunene å gjøre det samme, men det må gjøres vedtak i den enkelte kommune.

– Jeg regner med at de raskt følger vår anbefaling og vedtar det samme, sier Johansen.

Vedtaket gjelder alle hunder, med unntak av dressert bufehund som brukes til å vokte bufe, hunder i aktiv politi-, toll-, militær- og redningstjeneste og hunder i bruk som ettersøkshund etter såret eller sykt vilt.

Det kan dessuten gis gi dispensasjon for båndtvangen for særlige formål eller på avgrensede områder.

Kan medføre straff

I vedtaket fra kommunen heter det også at alle kan ta vare på en hund som er løs i strid med forskriften og levere den tilbake til hundeeieren.

Hunder som angriper hjortevilt kan avlives av grunneiere eller jakt- og fangstberettigede.

Overtredelser kan straffes med bøter eller fengsel i inntil seks måneder.

Båndtvangen gjelder fra 12. februar og vil gjelde inntil videre.

Ekstraordinær båndtvang er tidligere innført i Gran kommune i 2003 ved fylkesmannen i Oppland. og i 2006, 2009, 2010, 2011 og 2018 av kommunen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.