JAREN: – Vi fikk et tips fra en kunde om at det var bra å fiske her. Vi tok en test og bestemte oss deretter for å holde konkurranse her. Det er helt fantastisk oppmøte, sier Almantas Pocius, på engelsk.

Han driver bedriften Gone Fishing Pro, som ble etablert i fjor sommer. Det er en nettbutikk for de fiskeglade, med diverse utstyr man gjerne har bruk for dersom man driver aktivt med fiske. Pocius er opprinnelig fra Litauen, men bor i Norge.

Da bedriften arrangerte isfiskekonkurranse på Jarenvatnet lørdag, var de på plass med et team på tre: Pocius selv, Modestas Pazerquskas og Nerijus Valavicius. Konkurransen ble holdt i samarbeid med Jarenvatnet grunneierforening. Det skulle fiskes etter mort.

Bildeserie

BILDESERIE: Isfiske på Jarenvatnet

 

Uønsket art

– Det er bra å fiske opp mort. Dette er en art som ble innført i Jarenvatnet for noen år tilbake, trolig fordi den ble brukt som agn. Nå forurenser den vannet og det er blitt mindre mangfold, forklarer Lars Horgen, fiskeoppsyn i Jarenvatnet grunneierforening.

Reglene i lørdagens konkurranse var forholdsvis enkle. Deltakeren med høyest totalvekt av mort da konkurransetiden var over, vant. Ellers var det kun lov til å fiske med ett håndredskap om gangen og det var lov med fôring undervegs. Dersom man fikk andre fiskearter på kroken, måtte disse settes ut i vannet igjen.


 

 

Test før stevne

Marius Hassve var en av tre deltakere som hadde tatt turen fra Østerdalen lørdag.

– I mars er det klart for stevne her på Jarenvatnet. Det er et av seks stevner i noe som kalles Mormyska-cup. Cupen er viktig med tanke på uttak til VM i isfiske. Da er det fint å komme hit i dag og sjekke ut forholdene og teste litt, forklarte han.

En times tid før konkurranseslutt antok Hassve at han hadde fisket om lag 2,5 kilo mort.

– Dagens vinner har nok fisket mer enn det.

Selv om Hassve er fra Østerdalen, er Hadeland slett ikke ukjent territorium.

– Jeg har familie på Jevnaker, så det har blitt noen turer dit gjennom åra. Også følger jeg litt med på hvordan Jevnaker gjør det i fotball. Min farfar spilte nemlig der i sin tid, fortalte hobbyfiskeren.

Mange fisker, men små

Odd Henning Hansen fra Raufoss er en ivrig fisker, som skal trolig være med det norske landslaget i isfiske til VM i slutten av februar.

Også han var på Jaren for å øve til stevnet i mars. 

– Jeg fisker litt rundt omkring på Østlandet, men fisker ikke så i Jarenvatnet, forklarte han.

– Hvordan står det til med dagens fangst?

– Volumet er det ikke noe å si på, men fiskene er små.

Det var lett å tro at det ble mange fisk i løpet av de fire timene konkurransen varte. For i løpet av kun et par minutter hadde det rykket i snora to ganger. Men, en måtte settes uti vannet igjen. Det var nemlig en abbor.

Da klokka slo to, hørtes signalet om at konkurransen var ferdig. Deltakerne samlet fiskene sine i en pose og tok de med bort til veiebordet. 

Den lange køen med deltakere vitnet om at det trolig ble en god stund til ute i det kalde vinterværet før det var klart for å reise hjem.

Resultat

I voksen-klassen tok Andrius Vasiliauskas  førsteplassen. Han hadde fisket til sammen 5817 gram.

Frank Homsem ble nummer to med 5576 gram og Linas Blauzdys kom på tredje plass med 5568 gram.

 

I barneklassen tok Sigurd Lynnebakken førsteplass med 2687 gram. Lukas Havelsund kom på andre plass med 1357 gram, mens Karolina Pavlovaite ble nummer tre med 1200 gram.