Gå til sidens hovedinnhold

Ja Vedum, la oss bygge hele Norge!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I kjent stil forteller Senterpartiets statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum hvor elendig det står til i fedrelandet. Han vil skape et bilde av at vi i Høyre ikke vil bygge og utvikle hele landet. Det er feil. I tillegg unnlater han å fortelle noe viktig - nemlig at befolkningsframskrivingen fra hans egen tid i regjering viste akkurat det samme bildet som nå - flere ønsker å bo i byer og tettsteder, det blir færre unge og flere eldre.

Høyre vil endre for å bevare det gode samfunnet vårt. Vi endret politiet fordi rapporten etter 22. juli så tydelig viste at det måtte til. Dessuten har kriminaliteten endret seg og da må politiet være der den skjer, nemlig på nett. Et lensmannskontor bemannet 10-14 på tirsdager beskytter ikke barn og unge mot grove overgrep på nett.

Folk trives sammen med andre folk og i nærheten av tilbud. Vi ønsker at folk skal få bo og leve livene sine der de ønsker og vi vil legge til rette for det. Derfor har regjeringen utarbeidet en strategi for hvordan vi best skaper attraktive og gode tettsteder og småbyer i hele landet, slik at folk ønsker å bo der. Og ikke nok med det - vi har laget en egen strategi for fjell og innland også, slik at vi kan bidra til god utvikling her vi bor.

Domstolene har ikke forsvunnet, de er der og de er mer effektive enn før. Nå kan man utnytte ledig kapasitet og ikke la kunstige grenser hindre gode og effektive tjenester til folk. For det er jo det folk vil ha - i hele landet. Og da trengs endring. Det er nemlig ikke sånn at bare det er nært er det godt nok. Og det gjelder skolene også. Det hjelper ikke om skolen er nær om det nesten ikke er unger til å gå på den eller lærere som vil jobbe der. Jeg sier som Karen Blixen: Skolen er ikke livet, og livet innretter seg ikke etter skolen; det er skolen som skal innrette seg etter livet. Elevene i Innlandet og i Norge konkurrerer i et globalt utdannings- og arbeidsliv. Da må den norske skolen holde tritt og fokuset må være på innhold i skolen, ikke vedlikehold og opprettholdelse av bygningsmasse tilpasset 50-tallets barnekull.

Endringene Høyre har gjort og fortsatt ønsker å bidra til, er for å opprettholde et godt velferdssamfunn for alle i hele landet. Vi vil endre for å bevare og vi vil ikke la usynlige grenser stoppe utviklingen - enten det er grenser for tingretter, kommuner, fylker eller skolekretser.

Grenser vil fortsette å utfordre oss, særlig i klimapolitikken. Der må vi se utover landegrensene for å løse vår tids største utfordring. Endring er krevende og det utfordrer oss men det er helt nødvendig for å skape et godt samfunn for oss som er her nå og for de som kommer etter oss.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.