Gå til sidens hovedinnhold

Jeg er ikke redd for å ta covid-19-vaksinen, jeg er derimot livredd for vaksinemotstandere

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Covid-19 vaksinen har endelig kommet til Norge. Den skal redde mange fra et alvorlig sykdomsløp, dersom man blir smittet av sars-cov-2. Samtidig hører jeg flere av vennene mine si at de ikke ønsker å ta vaksinen. Vaksinemotstand er ikke lenger et fjernt og ubetydelig fenomen.

Så lenge vaksiner har vært tilgjengelige, har det vært vaksinemotstand. Forskjellen er at den nå er mye mer synlig, sammenlignet med tidligere. Overalt i kommentarfelt på internett florerer det nå av konspirasjonsteoretikere som sprer antivaksinepropaganda, skremsler som kun støttes av pseudovitenskapen.

Det er ikke slik at vaksiner er immune mot kritikk og skepsis bare i kraft av å være vaksiner.

Det er lov å være skeptisk. Man burde i grunn være skeptisk til en viss grad. Men når denne skepsisen blir bevist grunnløs, og likevel overlever, da blir det skummelt. Når denne skepsisen i tillegg ytres helt uten faktagrunnlag pakket inn i en hel del sterke følelser i kommentarfelt på internett, da blir det virkelig skummelt. Det er vanskelig å argumentere mot følelser. Det er desto vanskeligere å argumentere mot konspirasjonsteorier uten det minste snev av vitenskapelige begrunnelser. Det er nettopp dette som gjør vaksinemotstandere så vanskelige å møte i debatt. Følelser vinner nesten alltid over nøktern fakta.

Les også

Fastlege Lise (42) fikk koronavaksine: – Synes jeg er heldig som har fått den

Vaksiner har vist seg å være svært effektive. Og kanskje er det her selve problemet ligger. I samfunn med høy vaksinedekning, er sykdommene som vaksinene beskytter mot i stor grad blitt marginalisert. Da er det forståelig at frykten for bivirkninger overskygger frykten for en sykdom man verken har sett eller opplevd. Vaksiner blir derimot ikke mindre viktige.

I 2019 pubilisterte WHO en liste over de ti største globale helsetruslene. Vaksinemotstand var en del av denne listen. Influensapandemi var også den del av denne listen. Verden har aldri hatt større tilgang på vaksiner og medisiner. Med dette følger det at vaksinemotstanden heller aldri har vært så stor som den er nå. Samtidig forebygger vaksiner mellom to og tre millioner dødsfall verden over årlig. Ytterligere kunne godt over en million dødsfall vært unngått om vaksinedekningen var bedre verden over. Motsetningene i denne debatten er store, det samme gjelder fallhøyden. WHO har i flere tiår, sammen med andre samarbeidspartnere, arbeidet for å utrydde sykdommer som polio, HIV, tuberkulose og malaria. Covid-19 har ført til at dette arbeidet er blitt satt tilbake i 2020. 2021 blir dermed et viktig år for å distribuere vaksiner mot disse sykdommene som mennesker ikke fikk grunnet pandemien. Altså er vaksiner nå kanskje viktigere enn noen gang.

Les også

Nå kommer vaksinepassene

Med covid-19 vaksinen på plass, kan det virke som vaksinemotstanden har nådd en ny høyde. Det er et utall semivaksinemotstandere som er tilbøyelige til å tro på konspirasjonsteorier, pseudovitenskap og skremselspropaganda. Flere og flere nordmenn oppgir at de ikke ønsker å ta covid-19 vaksinen. Antivaksinepropaganda er ikke lenger et fenomen forbeholdt fanatikere i USA, det er et høyst aktuelt og farlig fenomen. Vaksinemotstand smitter. Ikke ulikt covid-19 kjenner heller ikke vaksinemotstand landegrenser. Dersom det får bre om seg, kan konsekvensene bli fatale. Vi har alle et ansvar for å ikke spre vaksinemotstand og antivaksinepropaganda.

Jeg er ikke redd for å ta covid-19 vaksinen, jeg er derimot livredd for vaksinemotstandere.

Les også

Nå skal flere vaksineres: – Blir spennende å se om vi får kontakt med alle

Les også

Her er svarene på spørsmålene du kanskje ikke har turt å stille om koronavaksiner

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.