Pengegave sikrer hageoase

KAN REALISERE HAGEPLANENE: Tor Haug (t.v.) kunne tirsdag overrekke 150.000 kroner i gave fra Sparebankstiftelsen DNB til Jevnaker Hage, her ved initiativtaker Trude Skåre Johansen, Steinar Auråen, Sabine Mertens og Anne Mortensen.

KAN REALISERE HAGEPLANENE: Tor Haug (t.v.) kunne tirsdag overrekke 150.000 kroner i gave fra Sparebankstiftelsen DNB til Jevnaker Hage, her ved initiativtaker Trude Skåre Johansen, Steinar Auråen, Sabine Mertens og Anne Mortensen.

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

JEVNAKER: Gjengen bak Jevnaker Hage kan nesten ikke vente med å sette spaden i jorda. Gaven på 150.000 kroner gir en uvurderlig drahjelp til prosjektet.

Tirsdag fikk initiativtaker til Jevnaker Hage, Trude Skåre Johansen, overrakt en kjærkommen førjulsgave til foreningen: 150.000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB.

– Vi er fortsatt mye på planleggingsstadiet, men med denne gaven er vi klar for avspranget. Det gir oss mulighet til å gjennomføre mye av planene våre, sier hun gledestrålende.

– Det er hyggelig å være julenisse, sier Tor Haug i DNB. Han forteller at fem av 17 søknader lokalt på Hadeland er innvilget i denne runden og at kriterier for støtten er at driften er myntet på dugnadsinnsats, at det favner bredt, at barn og unge er vektlagt og at det skal dreie seg om varige verdier.

Samfunnshage for bygda

Foreningen Jevnaker Hage har fått kontrakt med kommunen på leie av et 4,4 mål stort område bak Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter til sitt store prosjekt: etablering av en samfunnshage for hele bygda. Prosjektet er bygd på permakulturprinsippet, som kort sagt er et helhetlig planleggingssystem basert på å arbeide med, ikke mot naturen.

– I disse klimatider, sies det at jordsmonnet er vår nye olje. Vi søker også å inspirere folk til å dyrke selv, sier Johansen.

Området bak JORS har til nå har vært brukt som lagringsplass for fyllmasse. Planene er å gjøre om dette til en frodig oase, mathage og rekreasjonsområde. Det praktiske anleggsarbeidet er så smått startet, med planting av bærbusker, frukttær og anleggelse av et såkalt hügelbed, der en stor grop er fylt med kompostmateriale som skal avgi næring langsomt over tid. Det er laget veg inn i området, og en grillplass og et insektshotell er på plass.

Foreningen har dette året hatt ukentlige dugnader i hagen. De har også en viktig støttespiller i Norsk Permakulturforening, som det siste året har lagt flere kurs til Jevnaker. Det fortsetter de med i 2016, med seks helgekurs fra januar til juni. Deltakerne blir aktive som bidragsytere både med prosjektutviklingen og i praksis i hagen.

Lar eldre møte de unge

Foreningen har fått flere gaver, både fra næringslivet og fra private. Blant annet har de et samarbeid med HRA som sponser med kompost, laget med rester etter biogassproduksjon. Grillhytte som skal opp, har de fått av Sparebankstiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal. Hagemøbler fikk de av en privatperson. Og de møter velvilje på mange hold rundt seg. Som ei dame på JORS sa: «Vi kan så for dere, vi».

Jevnaker Hage håper at hagen kan bli et sted der eldre kan møte de unge, der barn og unge kan oppleve mestring og de ser for seg at både instanser som Nav og psykisk helse, frivilligsentral, skoler og flyktninger kan involveres i dyrkningsarbeidet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.