Gå til sidens hovedinnhold

Jevnaker Historielag: Hyggelig ettermiddagstur til Øvre Western gård

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Referat fra Jevnaker Historielags tur til Øvre Western gård 10. september.

Vel 30 medlemmer fant veien hit, denne tidlige høstettermiddagen. Vertinne Karin Western og leder Gerd Anita Fjeldstad ønsket alle velkommen.

Det var et flott vær, solen varmet fortsatt godt og det var bra, siden det meste måtte foregå utendørs grunnet korona-situasjonen. Karin hadde satt opp sitteplasser i grupper rundt i den fine hagen, som består av gamle busk- og blomsterarter slik det var i «gamle dager». Både det at alle som var på tur denne ettermiddagen ble registrert av Jevnaker historielag og omvisningen inne i huset foregikk på rundgang i små grupper var etter gjeldende smittevernregler.

I Gamlebygningen på Øvre Western, som er fra før 1750, har Karin Western samlet inventar og utstyr fra fire slekter. Gjenstandene er fra 1700- og 1800-tallet og fram til 1950-tallet, slik at det nå er blitt et spennende og levende museum. Bygningen ble påbygd i 1860, og tilbygget ble skolestue for området. I dag kalles dette rommet for stua.

På omvisningen kunne vi mimre litt å se hvordan det var i et våningshus på en gård i gamle dager. Karin har også en forkle-utstilling der som var artig å se. Hun fortalte om huset, samlingen og forkleutstillingen.

Det ble anledning for dem som ønsket det å gå en tur på gravfeltet som ligger like ved, et av de største i sitt slag på Hadeland, 29 graver og røyser.

Gravfeltet på Øvre Western er et unikt kulturminne på Hadeland og omfatter et tidligere beiteområde på cirka 15 daa som var gjengrodd med bar- og lauvskog. Da kua ble borte, gikk det ikke lenge før området var igjengrodd. Så her ble det en stor dugnad av mange for å få ryddet området og få opp opplysningsskilt. Grunneieren til gravfeltet og alle de 20 grunneierne til kulturstein har vært veldig positive og lagt til rette for tilgjengelighet for alle og for å få det hele til.

Gamlevegen som går gjennom tunet på Øvre Western gård, er en tilførselsvei til Den Bergenske kongevei. Den er intakt fra Øvre Western til Rustadbrua. Som følge av stort fokus på gravfeltet, kom også arbeidet med en natur- og kultursti i gang. Denne, forkortet til kulturstien, ble åpnet i september 2019. Hele turen er 14 kilometer lang og det er satt opp 25 informasjonstavler med tekst og bilder fra Grindvolls gamle og nye historie. Det kan leses mer på nett om alt dette.

Etter at Karin Western hadde fortalt oss om gården og vist oss alt inne i huset, serverte hun god ertesuppe med brød til. Denne nøt vi ute i den fine hagen. Det ble en historisk ettermiddag og hyggelig prat rundt småbordene, med god ertesuppe, kaffe og hjemmebakte kaker. Tusen takk.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.