JEVNAKER: Den gamle utgaven av Randsfjordfestivalen ble arrangert en del ganger på 70-tallet og ble avviklet i 1982. Den gangen gikk festivalen på rundgang mellom kommunene langs fjorden. Den nye Randsfjordfestivalen gjenoppstår med fast base på Jevnaker.

– I år skal vi ha en festival som strekker seg over en dag, fra tidlig morgen til langt på natt. På dagen blir det alkoholfritt familiearrangement, med underholdning, salgsboder og ulike aktiviteter, forteller Espen Hagen i Stiftelsen Randsfjordfestivalen.

Stiftelsen er nystartet, med tanke å lage en festival der fjorden spiller en viktig rolle. Derfor vil mange av aktivitetene skje ute på fjorden. Det blir både moderne aktiviteter, som vannskuterkjøring, og mer tradisjonelle aktiviteter, som tømmerløping.

– Tømmerløping var en av aktivitetene under den gamle Randsfjordfestivalen, og den viderefører vi. Det er viktig å framheve tømmeret, som har betydd mye for Jevnaker gjennom historien. Det vil også bli noen andre tømmeraktiviteter, forteller Ole Henrik Pedersen fra samme stiftelse.

Fest på kvelden

På kvelden blir det fest for et voksent publikum inne i et telt på 1000 kvadratmeter som settes opp på Haugerstranda. Her blir det underholdning fra flere band, og det jobbes med både lokale krefter og større trekkplastere.

– Formaliteter gjenstår før festivalen går ut med navn, men jeg lover at dette kommer til å bli meget bra, konkluderer Hagen.

Salgsbodene blir i hovedsak fra lokale aktører. Det vil si aktører fra Hadeland og Ringeriksregionen. Arrangørene ønsker blant annet fokus på lokal, kortreist mat, og andre lokale produsenter.

– De første årene kommer vi til å tilby gratis standplass, for å få med folk. Det er viktig at mange slutter opp om dette med en gang. Vi er en gjeng lokalpatrioter som ønsker å skape utvikling i distriktet vårt. Det skjer mye positivt og vi ønsker vi å henge oss på denne trenden. forteller Hagen.

Jevnaker kommune har støttet festivalen med 200.000 kroner. Det samme har Sparebankstiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal gjort. De liker den lokale profilen.

Liker fokus på fjorden

– Vi liker også fokuset på fjorden. I tillegg til Jevnaker sentrum er fjorden et stort pre for Jevnaker. At de vil utnytte det, synes vi er bra. Vi er også fornøyd med at festivalen har et langsiktig perspektiv og at mange lag og foreninger blir involvert, sier kultursjef Øyvind Norstrøm.

Magnus Magnussen fra Sparebankstiftelsen er fornøyd med planene.

– Det er bra at det skjer noe, og særlig på kultursida. For oss er det viktig at lokale musikere og kulturformidlere bidrar og får vist seg fram. I tillegg setter vi pris på at arrangørene har fokus på lokal mat og tilhørighet, sier Magnussen.

Arrangørene har planer om en årlig festival, og ser for seg å utvide til to dager allerede neste år. Planene er et rusfritt arrangement for ungdommen fredag.

– Det er målet, så får vi se hva  vi får til utfra strategier vi har lagt videre, sier Pedersen.

Stiftelsen er sammensatt av folk med ulik bakgrunn og føler de utfyller hverandre godt. I tillegg til Pedersen og Hagen, er følgende personer med: Atle Jakobsen, Peder Rolstad, Bård Brørby, Veronica C. Stokkvold, Mette E. Alsaker, Tom Arne Karlsen, Joar Løhre, Hans Ole Braathen, Rune Kalleberg, Rune Larsen og Per Anders Bjørklund.