Varmen gir rekordtidlig jordbærsesong – og utfordringer med sesongarbeidere

Lokale jordbær fra i fjor.

Lokale jordbær fra i fjor. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Norske jordbærprodusenter melder om rekordtidlig jordbærsesong, og flere sliter med å få tak i sesongarbeidere som kan komme tidligere for å plukke bær.

DEL

– Det er mange ulemper med en tidlig sesong. Når det blir så varmt, kan det gå utover bærstørrelsen. Men det største problemet er å få inn sesongarbeidere så tidlig på sesongen, sier jordbærbonde Per Isingrud til Nationen.

I fjor jobbet 387 sesongarbeidere hos Isingrud, som er Norges største jordbærprodusent, i løpet av sesongen.

– Problemet for mange, spesielt for sesongarbeidere fra Europa, er at de har vanlige jobber og ikke har ferie før i juli. Men det er lettere å få europeere hit enn sesongarbeidere fra Østen. Problemet da er at man ikke får visum på så kort varsel. Det er en viss bekymring blant produsentene nå, sier Isingrud.

Han forteller avisen at han har kontaktet en rekke sesongarbeidere for å booke om flybilletten deres og spanderer mer enn gjerne.

Jordbærprodusent Simen Myhrene i Sylling i Lier i Buskerud sier han har lyktes med å få inn noen sesongarbeidere fra Vietnam, men at også han mangler arbeidere. Han har vurdert å forsøke å lokke nordmenn til å gjøre jobben, men erkjenner at de er mer krevende.

– Nordmenn ønsker seg gjerne sommerferie, og det passer dårlig midt i sesongen, sier Myhrene. (©NTB)

Les om fjorårets jordbærsesong: Jordbærsommer i Nordre Oppdalen

Artikkeltags