Pengene sitter løst når julematen og julegavene handles inn i desember. For mange tar julehandelen så til de grader av, at de frykter en økonomisk nedtur i januar. En forbrukerundersøkelse Respons har gjort for SpareBank 1 viser at hele 18 prosent av oss frykter dårlig råd i januar etter julehandelen.

Til sammen 724.000 nordmenn ser for seg en økonomisk baksmell når hverdagen innhenter dem utpå nyåret.

- Dette gjelder overraskende mange. Jeg skjønner at det kan være vanskelig å holde igjen, men det gir en dårlig økonomisk start på det nye året å blakke seg helt til jul, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Tøff januar

Handelsnæringen regner med å omsette for over 56 milliarder kroner bare i desember. Medregnet rekordomsetningen på Black Friday og den økende netthandelen, vil årets julehandel runde 60 milliarder kroner med god margin.

- Pengene sitter løst til jul, og for de fleste er det ikke noe problem å dra kortet noen ekstra ganger. Det blir en tøff januar for de som pådrar seg store juleutgifter, særlig hvis det kommer på toppen av en allerede presset privatøkonomi, sier Gundersen.

– Sett av penger

Og bekymringen kan være godt begrunnet. Ifølge undersøkelsen regner voksne nordmenn i år med å bruke 8.125 kroner ekstra til jul i gjennomsnitt, en økning på 3,6 % eller 285 kroner fra 2016.

- Årets juleforbruk øker videre fra i fjor og er nå det høyeste vi har sett i våre målinger. Jeg oppfordrer alle å tilpasse forbruket til egen lommebok og sette av nok penger til de regningene som alltid dukker opp i januar, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Fem tips for å unngå økonomisk baksmell etter jul:

  1. Ikke bruk mer penger enn du vet du har råd til.
  2. Vær forsiktig med å handle på kreditt om du ikke kan betale når regningen kommer.
  3. Sett av penger til regningene du vet kommer etter jul og nyttår.
  4. Kutt ned på forbruket til du ser at du har balanse mellom inntekter og utgifter.
  5. Lag et budsjett – en oversikt over inntektene og utgiftene for neste år.

Den elektroniske spørreundersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse i perioden 1. – 8. november 2017 med et landsrepresentativt utvalg på 1.005 personer.