Gå til sidens hovedinnhold

Ni råd før julebordet: – Ikke ta lønnssamtalen nå

Artikkelen er over 2 år gammel

For de fleste er julebordet en hyggelig avslutning av året sammen med kollegaer og sjefer. Det finnes samtidig fallgruver som det kan være greit å passe seg for.

 YS-forbundet Negotia har derfor utarbeidet noen jobbråd som kan være nyttige å ha med seg, sier forbundsleder Monica A. Paulsen med et smil om munnen.

– Adventstiden har satt inn og da merker vi alle en hektisk avslutning på det nye året. Stort sett er dette preget av glede og forventninger. Samtidig har vi mange medlemmer som i disse dager møter krav blant annet til omstillinger, nedleggelser og press til økt innsats for øvrig. Vi klarer å bistå de aller fleste. Samtidig ser vi særlig at uorganiserte arbeidstakere får en tøff inngang til juletiden – som de må håndtere helt alene. Det er viktig å rette litt oppmerksomhet mot dette. Selv om temaet er alvorlig må vi kunne tørre å snakke om det med et glimt i øyet. Derfor har vi laget disse jobbrådene som jeg håper er en nyttig og positiv påminnelse til ettertanke for flere, sier Monica A. Paulsen, leder i YS-forbundet Negotia.

Jobbråd til julebordsesongen

1. Er du misfornøyd med lønna? Ikke ta lønnssamtalen med sjefen på julebordet. Organiser deg så får du hjelp når julebordet er over.

2. Får du ikke overtidsbetaling? Delta på julebordet, men krev ikke overtid for de timene. Meld deg heller inn i en arbeidstakerorganisasjon så får du hjelp med å kreve riktig kompensasjon for pålagt overtid.

3. Har du for lange arbeidsdager? Slapp av på julebordet og unngå diskusjon om arbeidstid og kjernetid med sjefen etter at velkomsttalen er holdt. Meld deg heller inn i en arbeidstakerorganisasjon dagen etter så får du hjelp til å få orden på arbeidstidsbestemmelsene.

4. Mangler du fortsatt en skriftlig arbeidsavtale? Ikke søl den til på julebordet. Nyt kvelden og organiser deg dagen etter, så får du hjelp til å forhandle fram gode avtaler.

5. Har du dårlig råd selv om lønna er grei nok? Meld deg inn i en arbeidstakerorganisasjon så får du i tillegg medlemsfordeler på forsikringer, banktilbud, strøm, bensin med mer. Dette gjør at du tjener inn mer enn kontingenten – og kan sitte igjen med flere tusen kroner i reduserte utgifter.

6. Du har vel forsikret hus og hjem, men har du forsikret jobben din? Vi lever våre liv ved å håpe og tro det aldri skal skje noe galt. Samtidig vet vi alle at forsikring er lurt. Organiser deg så har du trygghet i jobbhverdagen i tilfelle det en dag oppstår problemer.

7. Opplever du at det ikke bare er julenissen som ser deg «when you’re good or bad»? Meld deg inn i en arbeidstakerorganisasjon så blir det ordnet opp i ureglementert overvåking.

8. Lurer du på hvor lenge det lønner seg å jobbe? Meld deg inn i en arbeidstakerorganisasjon så får du hjelp til å tenke på AFP og pensjonsordninger som sikrer trygghet etter endt arbeidsliv.

9. Fikk du noe å tenke på? Ta kontakt med en arbeidstakerorganisasjon så hjelper vi deg inn i et nytt arbeidsår med trygghet for bedre og ryddige lønns- og arbeidsvilkår.

Kommentarer til denne saken