Juni måned har aldri vært varmere på Hadeland

HOPPET I DET: Simen Dehli (9) og mamma Inga Marie (39) fra Jaren syntes ikke vannet var varmt på Ulsnestangen midt i juni, men lot seg friste av det varme været.

HOPPET I DET: Simen Dehli (9) og mamma Inga Marie (39) fra Jaren syntes ikke vannet var varmt på Ulsnestangen midt i juni, men lot seg friste av det varme været. Foto:

Av

Månedsrapporten for juni viser at måneden ble rekordvarm. Middeltemperaturen ble 17,5 grader, noe som er 0,7 grader varmere enn den brennhete 2018-sommeren.

DEL

Juni 2018 var den varmeste før årets rekordnotering. Selv om det var enda varmere på det varmeste i juni 2018, og også flere dager med temperaturer over 30 grader, var det i juni i år mer jevnt varmt.

Mange dager på rad

Fra 11. til 20. juni var det 10 dager på rad med maksimumstemperaturer over 25 grader. Til sammen i juni var det 17 dager med temperaturer over 25 grader. Begge deler er klar rekord for denne måneden.

Nattetemperaturene var også gjennomgående høyere i juni 2020 sammenlignet med juni 2018. Jeg registrerte tre minimumstemperaturer mellom 16 og 17 grader dette året. Så høye minimumstemperaturer er svært sjeldne her i juni. Laveste minimumstemperatur var 6,4 grader.

Jeg har aldri målt så varmt som laveste temperatur i juni. I 2018 var det kaldere enn dette seks netter. Høyeste registrerte temperatur i juni var 30,1 grader. Den temperaturen ble målt både 16., 24. og 27. juni!

Hudlege advarer: – Må aldri, aldri, aldri finne på å gjøre dette om sommeren

Mye nedbør

Med så lange perioder med tørt og varmt vær som i juni dette året, skulle en kanskje tro at nedbørmengdene ble mindre enn normalt. Det er slett ikke tilfelle, for det kom mye regn når det først regnet. Her kom det til sammen 103 millimeter, mens normalnedbøren for juni de siste 28 årene er vel 72 millimeter. Mest nedbør kom det 5. og 6. juni (over 40 mm) og 21. og 22. juni (30 mm).

Sommernedbøren kan variere mye lokalt, men det ser ut til at det generelt på Hadeland har kommet mer enn normal juni-nedbør. Det har nok kommet godt med for jordbruket, siden fordampningen har vært mye større enn normalt i den sterke varmen.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.