Kaldeste juli siden registreringene startet i 1994

Kald juli: Juli 2020 ble den klart kaldeste juli Dag Anmarkrud  har målt siden han startet med daglige temperaturmålinger sommeren 1994.

Kald juli: Juli 2020 ble den klart kaldeste juli Dag Anmarkrud har målt siden han startet med daglige temperaturmålinger sommeren 1994. Foto:

Av

Selv en fin og varm avslutning på måneden, kunne ikke hindre at juli 2020 ble den klart kaldeste juli jeg har registrert her på Gran (daglige temperaturmålinger siden sommeren 1994).

DEL

Gjennomsnittstemperaturen ble så lav som 13.4 grader. Det er 1.2 grader kaldere enn den nest kaldeste julimåneden (14.6 grader i 2012). Normalen for de siste 25 årene er 16.5 grader. Dersom en ser bort fra det aller siste døgnet i juli, var døgnnormalen klart lavere enn 16.5 grader alle døgnene!

Mange kjølige netter

Det som drar middeltemperaturen for juli så langt ned som til 13.4 grader, er nok de mange kjølige nettene. 22 netter var minimumstemperaturen under 10 grader. 11 av disse var på 6-tallet eller kaldere. Laveste minimumstemperatur ble målt til 3.8 grader den 23. juli.

Jeg målte 20 grader eller varmere 12 dager. Så få dager over 20 grader har jeg heller ikke registrert før i juli. Juli 2012 hadde den tidligere bunnrekorden med 14 dager over 20 grader. Inntil 30. juli kom aldri temperaturen høyere enn på 22-tallet. De fleste maksimumsnoteringene var bare så vidt over 20 grader. Mange steder på Hadeland, gjerne litt høyere i terrenget enn her, hadde knapt noteringer over 20 grader i det hele tatt før den siste dagen i juli. Da ble maksimumstemperaturen så høy som 26.6 grader her.

Unormalt varm januar

En kuriositet å nevne er at normal-middeltemperaturforskjell mellom januar og juli er drøyt 23 grader her. I år var forskjellen bare 11.9 grader. Jeg har aldri opplevd noe i nærheten av dette tidligere. Men så var også januar i år enda mer unormalt varm, enn juli var unormalt kald.

Siden juni i år var den klart varmeste juni-måneden jeg har registrert, ble juni og juli sammenslått faktisk så vidt varmere enn det som er normalt.

Nedbør

Her kom det 105.5 mm nedbør i juli. Julinormalen (siste 28 år) er 83.5 mm.

Det kom utrolig nok omtrent like stor nedbørmengde i juni, som var så solrik og varm, men nedbøren fordelte seg annerledes.

I juni kom det mye nedbør fordelt på ganske få dager. I juli regnet det langt oftere (hele 23 registrerte nedbørdøgn), men det kom stort sett moderate mengder.

Unntaket var Olsokdagen, 29. juli. Da kom det 20 mm her i løpet av noen få formiddagstimer. Akkurat da ble det nok ekstra mye her jeg måler, for det kom bare noen ganske få millimeter bare noen kilometer unna, både i nordlig og sørlig retning.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken