Flere elever ved Brandbu ungdomsskole skal fredag 22. mars delta på Skolestreik for klima foran Stortinget. Det hele startet, ifølge informasjonen på arrangementet, med Greta Thunberg fra Sverige som tok verden med storm da hun streiket skolen for å protestere mot politikernes tiltaksløshet i klimapolitikken.

– Vi er veldig opptatte av klima og vi ser ikke poenget med å få en utdanning om planeten uansett blir ødelagt, da vil vi jo ikke få bruk for den utdanningen vi har fått, sier Karoline Nordengen (14), som er en av elevene ved BUS som skal delta på skolestreiken.

Hun og venninnene er engasjerte i klimadebatten, og har mange sterke meninger.

Klimaverstinger

– Vi har 11 år på oss til å kutte utslippene før det er for sent, opplyser Hedda S. Holter Steinset (16), og legger til at vi her i Norge er med på å forverre klimaet for mange land som ikke har like gode grunnlag til å kunne beskytte seg selv mot det.

– Våre utslipp og forurensning går ikke først og fremst ut over oss, men vi ser allerede at det har begynt å gå ut over andre fattigere og mindre utviklede land. Det er dem det går hardest ut over, ikke oss som sitter og er og er verst på det, sier hun.

– Det er også skremmende å vite at Norge om noen år kanskje vil bli ett av færre land som faktisk har rent drikkevann, og at folk etter hvert blir tvunget til å flykte fra hjemmene sine på grunn av klimakrisa, forteller Mia Toresen (15), som også mener det er viktig å sette lys på dette problemet.

 

Lenge planlagt

Det ble tidlig bestemt at jentene skulle delta på streiken, og de visste med en gang de så arrangementet på Facebook at dette var noe de måtte delta på.

– Vi synes det er en veldig viktig markering, og at flere burde fokusere på dette, sier Hedda.

Da planleggingen kom inn på temaet om transport inn til Oslo ble det tidlig klart at tog var det beste og mest miljøvennlige alternativet.

– Vi har planer om å sende en mail og undersøke om det er mulig å få gratis eller billigere tog for å komme oss dit, fordi dette er en såpass viktig markering så det går til en god sak, i tillegg til at tog er mer miljøvennlig enn om alle for eksempel skulle tatt bil innover, forteller Mia.

 

Blandet respons

Jentene blir borte fra skole hele dagen, og opplyser at responsen fra de ansvarlige lærerne har vært blandet.

– Våre lærere har vært veldig positive til det, og en vurderte faktisk å bli med selv om han ikke hadde hatt andre timer å undervise i den dagen, sier Hedda.

Allikevel har ikke alle vært like fornøyde med det, og noe av responsen de har fått har ikke vært like positiv.

– Den ene læreren som har fått vite om det ville ikke høre noe om det i det hele tatt, og gjorde det veldig klart at vi heller burde sette skole og fagene våre først, forteller Marie Holter (14).

Deltakelse i politisk organiserte arrangementer skal egentlig gå som gyldig fravær for elever i ungdomsskolen, men reglene er litt mindre klare når det gjelder skolestreik.

– Det skal være noen til stede under streiken for å dele ut underskrifter som vi kan ta med oss tilbake på skolen for at vi skal kunne få politisk fravær, sier Mia.

Må sende søknad

Rektor Ragnar Kjøk Solheim mener streiken er for en viktig sak, og at fraværet ikke er noe han har tenkt for mye over.

– Jeg har ikke grubla så mye over dette, og jeg forholder meg til elevene som søker fri og de reglene som befinner seg rundt det, forteller han. Det er rundt 20–30 elever som skal delta på streiken så vidt jentene vet, men rektor har fått inn få søknader.

– Siden dette ikke er noe som er i regi av skolen eller noe av den sorten, så har ikke vi på skolen kommet og gitt beskjed til elever om hva de skal gjøre, men de elevene som har kommet og snakket oss har fått beskjed om å sende inn en søknad om fravær, sier Ragnar.

Det handler ifølge rektoren til sjuende og sist om hva elevenes foreldre mener.

– Det er opp til foreldrene å enten la elevene delta eller ikke, og jeg forholder meg kun til de søknadene jeg får inn. Jeg som rektor kan ikke gjøre noe med det når elevene er i Oslo, og jeg er ikke så opptatt av å nekte elevene å delta på noe som dette. Det er også veldig viktig at elevene er engasjerte for politiske saker og miljøet, avslutter Ragnar.

 

Starter tidlig

På spørsmålet om når de drar innover kom det fort at de skal reise tidlig.

– Vi må stå opp tidligere enn vi pleier fordi vi har lyst til å få med oss at politikerne går inn på Stortinget, forteller Hedda.

Jentene forteller at flere de har snakket med har kommet med negative kommentarer om at de bare gjør dette for å slippe å dra på skolen, men de understreker at de heller gjør det fordi det er en viktig sak og at det ikke akkurat blir en «avslapnings-dag».