Katteaids over hele Hadeland: – Sprer seg til huskatter via slåsskamper og paring

KATTEAIDS: Mange katter har bøtet med livet etter å ha pådratt seg katteaids. Illustrasjonsfoto fra 2017.

KATTEAIDS: Mange katter har bøtet med livet etter å ha pådratt seg katteaids. Illustrasjonsfoto fra 2017. Foto:

Katteaids er et problem i alle tre hadelandskommunene.

DEL

– Vi ønsker ikke å spre panikk blant vanlige katteeiere, men det er et faktum at katteaids (FIV) er et vanlig problem blant forvillede katter på Hadeland. Det spres seg gjennom blod og sæd. Det betyr at sykdommen sprer seg til huskatter gjennom slåsskamper og paring, sier frivillig i Dyrebeskyttelsen Norge Hadeland, Kristin Bjerkås.

Smitte på hele Hadeland

Hun har jobbet med katter på Hadeland i en årrekke, og opplever mange tilfeller av katteaids.

– Hvor på Hadeland er det mest utbredt?

– Ifølge våre registreringer er det mest utbredt i visse områder på Gran og Jevnaker. Det er faktisk våre ressurser som avgjør hvor mye som kan avdekkes, sier Bjerkås.

SMITTE: – Det er en stor utfordring å stoppe smitten av kattaids på Hadeland, sier Rita Halvorsen i Hjelp pus Hadeland. Denne katten er frisk som en fisk.

SMITTE: – Det er en stor utfordring å stoppe smitten av kattaids på Hadeland, sier Rita Halvorsen i Hjelp pus Hadeland. Denne katten er frisk som en fisk. Foto:

Rita Halvorsen i Hjelp pus Hadeland bekrefter at smitten på Hadeland er omfattende.

– Vi har registrert smittede katter på Gran, Jaren, Brandbu, Harestua, Kalvsjø, Lunner, Jevnaker, Bjørgeseter og Bjoneroa. Omfanget varierer, og er størst i området Gran/Jaren. Der er det flest katter, sier Halvorsen.

– Hvor mange katter kan ha aids på Hadeland?

– Det er umulig å si, men vi snakker et relativt stort omfang blant såkalte villkatter. De aller fleste som er registrert smittet er hannkatter.

Kastrering viktig

– Hvordan sprer smitten seg?

– Smitten sprer seg først og fremst gjennom blod og sæd. Vi vet at kjønnsdriften på ukastrerte hannkatter er så sterk at de voldtar både hunnkatter og kastrerte hannkatter, sier Rita Halvorsen.

Hun understreker at FIV ikke smitter til mennesker, men smitten eskalerer fordi det er vanskelig å vite hvilke katter som er smittet.

Hun har følgende råd til katteeiere:

– Kastrering av hannkatter er det viktigste. Da må folk slutte å tenke at de skal spare ballene til katten. I tillegg må folk merke katten med en chip. Da er det lettere å finne eieren hvis den går seg bort, sier Halvorsen.

Bort fra gata

Også Kristin Bjerkås understreker viktigheten av kastrering av hannkatter.

– Da havner de i færre slåsskamper. Vi har hatt et stort prosjekt gående, hvor vi holder hjemløse katter borte fra gata. Da holder vi samtidig spredningen av katteaids nede. Dessverre dør mange forvillede katter en smertefull død alene med sykdommen, fordi immunforsvaret er ødelagt, sier Bjerkås.

Hun sier at utfordringen med denne sykdommen og smitten er at den ikke er synlig før sykdommen har brutt ut.

– Skrekkeksempelet er en katt som gikk rundt i to år på Dokka før den ble avlivet. Heldigvis fikk vi oppdaget katten, og gitt den en verdig avslutning med hjelp til å dø via en veterinær. Det var gripende og grusomt, sier Kristin Bjerkås.

KASTRERING: Rita Halvorsen i Hjelp pus Hadeland oppfordrer alle katteeiere til å kastrere kattene sine.

KASTRERING: Rita Halvorsen i Hjelp pus Hadeland oppfordrer alle katteeiere til å kastrere kattene sine. Foto:

Hun forteller at det ikke finnes noen vaksine eller kur mot katteaids, men at katter kan leve lenge med sykdommen. Ikke alle utvikler sykdommen, selv om de er infisert.

Måtte avlive katten

Synnøve Håkonsdatter Rustand fra Bjørgeseter har observert en fremmed katt utenfor huset hennes ved Bjørgeseter stasjon.

– Katten har fått mat og husly, men den var sky og aggressiv overfor andre katter. Vi skjønte at den hadde smerter og veldig redusert immunforsvar. Et besøk hos dyrlegen viste at den var smittet av katteaids. Derfor ble den avlivet, sier hun.

Hun har opplevd at det plutselig dukker opp ukjente katter i nærområdet.

– Ting kan tyde på at noen eiere rett og slett dumper kattene sine på steder de ikke bor, sier Rustand.

Må kastrere katten

Dyrlegen på Jevnaker, Eva B. Molstad har følgende kommentar:

– Når det gjelder katteaids (FIV), anbefaler vi alle å kastrere kattene sine slik at de har mindre behov for å slåss/angripe hverandre (territoriell atferd). Da reduseres også sjansen for smitte. Dersom en katteeier mistenker at katten har FIV, anbefaler vi at eier oppsøker sin veterinær for en undersøkelse med blodprøve. Det går an å teste for denne virussykdommen via blodprøve.

Dette er katteaids

Katteaids eller (FIV) står for felint infektiøs virus og er kattenes versjon av hiv.

Viruset sitter i kattens spytt og blod, men er vanskelig å smitte til en annen katt. Da må en FIV+katt bite en frisk slik at viruset blir trengt ned i blodstrømmen til den friske katten. Paring smitter også, fordi det ofte fører til blødninger.

Det er ikke påvist dråpesmitte med FIV og det smitter ikke gjennom deling av skåler, kattedo eller ved at katter steller hverandre.

Katteaids smitter ikke til mennesker eller andre dyr.

Det finnes ikke vaksine mot katteaids.

Kastrering anbefales.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.