Helland bød på herlig tolkning av Hellige Birgittas bønner

GA ALT: Eli Helland bød på seg selv og varierte mellom mørke og kraftfulle toner til mild og lys stemme.

GA ALT: Eli Helland bød på seg selv og varierte mellom mørke og kraftfulle toner til mild og lys stemme. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Med en stemmeprakt som varierte fra det kraftfulle og mørke til det lyse og milde, leverte Eli Helland en nydelig tolkning av Hellige Birgittas bønner.

DEL

GRANAVOLLEN: Bergenskvinnen kom, sang og vant de 40 tilhørerne i Mariakirken. Temaet for konserten var ti bønner av Birgitta av Vadstena, som levde i perioden 1303 til 1373.

Den Hellige Birgitta innstiftet birgittinerordenen i 1370, tre år før sin død. Hun ble også skytshelgen for Sverige med hjelp av Kristus gjennom mer enn 600 åpenbaringer.

LYDHØRT PUBLIKUM: 40 tilhørere satte stor pris på Eli Hellands tolkning av Hellige Birgittas bønner.

LYDHØRT PUBLIKUM: 40 tilhørere satte stor pris på Eli Hellands tolkning av Hellige Birgittas bønner. Foto:

Den Hellige Birgitta var også en sterk pådriver for at pave Gregor den ellevte flyttet paveembetet tilbake fra Avignon til Roma i 1377, etter at de katolske overhodene hadde holdt hus i den franske byen siden 1309.

Pilegrimskonsert

Eli Helland kalte konseptet for en pilegrimskonsert ettersom Den Hellige Birgitta er pilegrimenes skytshelgen. Det er hun som har skrevet teksten i form av bønner, og Helland har selv satt musikk til tekstene.

STEMNINGSFULLT: Eli Helland leverte en vakker konsert i Mariakirken sammen med keyboardisten Kristoffer Myhre Eng og trommeslageren Tore Thorvaldsen Sandbakken.

STEMNINGSFULLT: Eli Helland leverte en vakker konsert i Mariakirken sammen med keyboardisten Kristoffer Myhre Eng og trommeslageren Tore Thorvaldsen Sandbakken. Foto:

Helland og musikerne Kristoffer Myhre Eng på orgel og piano, og Tore Thorvaldsen Sandbakken på trommer og perkusjon leverte det de kom for, og bønnene «Lär mig att älska» og «Sänd din heliga ande» var de beste. Her kom Hellands stemme til sin fulle rett, sammen med Mariakirkens fantastiske kirkeorgel, traktert av en usedvanlig god Kristoffer Myhre Eng. Kombinert med Tore Thorvaldsen Sandbakkens rolige og forsiktige behandling av perkusjonen, ble disse innslagene et høydepunkt.

Jubileum

Denne uka er det 20 årsjubileum for gjenåpningen av Pilegrimsleden i Gudbrandsdalen, og de ni konsertene Eli Helland skal gjennom, er et ledd i dette jubileet.

– Turneen startet i Gamle Aker kirke i Oslo, og avslutter 23. juli, som er Den Hellige Birgittas fødselsdag. Turen innom Mariakirken er en avstikker, men jeg er blitt så forelsket i orgelet, og vi måtte bare opptre her, for Kristoffer Myhre Eng fortjener å få spille på det. Jeg er glad for at det kom så mange tilhørere, for lørdag opptrådte vi for fem personer i Ringsaker kirke, og det er litt synd. Vi hadde en fin konsert i Mariakirken, og lover å komme tilbake neste sommer, men da i august, sier Eli Helland.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken