Akershus Amtstidende: Politiets nettpatrulje har gått ut i sosiale medier for å advare mot folk som forsøker seg på svindel i forbindelse med innsamlinger for hjelp til Ukraina.

– Situasjonen i Ukraina med krigshandlinger og påfølgende strøm av flyktninger over grensene til blant annet Polen, Romania og Ungarn engasjerer, skriver de i en melding de har lagt ut på Facebook.

– Mange ønsker å bidra med penger eller nødvendige varer, og det er veldig bra! Dessverre ser noen dette som en mulighet til å svindle dere som ønsker å hjelpe.

Ber folk om ta en ekstra sjekk

Nå ber de alle som ønsker å hjelpe om å ta en sjekk om mottakeren er en seriøs aktør.

– For å være sikker på at mottakeren er seriøs og at pengene og varene kommer fram til de som trenger det, oppfordres alle til å sjekke grunnleggende informasjon om den man ønsker å støtte.

Blir brukt der det trengs mest

– Bruk for eksempel www.innsamlingskontrollen.no/organisasjoner for oversikt over registrerte og seriøse organisasjoner, er politiets klare oppfordring.

– Norske og internasjonale humanitære organisasjoner som allerede jobber i Ukraina har lokalt nettverk i landet og naboland, og har apparat og kompetanse til å sørge for at ressurser blir brukt der det trengs mest.