Skoledag med fokus på grønn framtid: – Vi må vise at vi bryr oss, og ta litt ansvar for å tenke fremover, sier Vilde (16)

FULLT HUS: Første klasse på Hadeland videregående skole var invitert til seminar.

FULLT HUS: Første klasse på Hadeland videregående skole var invitert til seminar. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Vannkraft, kunstig intelligens, kraftsystemet og utbygging av vindkraft var dagsaktuelle temaer da Glitre Energi, NVE, og Hadelandshagen arrangerte seminar for alle 1. klassingene på Hadeland vgs tirsdag.

DEL

I Hadeland kultursal samlet Hadeland vgs alle sine 1. klasse-elever med naturfag på timeplanen til NVEs seminar – Veien mot lavutslippssamfunnet.

Det ble en inspirerende og annerledes skoledag.

– Jeg har lært veldig mye. Man kan jo en del generelle ting, men man tenker jo aldri på hvor strømmen kommer fra, hvordan den blir produsert, eller hvordan det hele henger sammen! Det var nyttig, sier Mari Lund (17) i en pressemelding fra Glitre Energi.

F.v. Fredrik Fossheim (17), Dennis Ovnerud (17), Mari Lund (17), Frøy Grønberg (16) og Trym Norlund (16)

F.v. Fredrik Fossheim (17), Dennis Ovnerud (17), Mari Lund (17), Frøy Grønberg (16) og Trym Norlund (16) Foto:

– Må engasjere oss

Hun får støtte av Trym Norlund (16) og Vilde Gjesdal (16).

– Det er bra.  Mye bedre enn en vanlig skoledag, og fint å lære naturfag sånn, sier elektrofagstudenten Trym.

– Temaet i dag er en del av det store bildet, vi lærer om bakgrunnen for klimagassutslipp i naturfagstimen, her får vi gått mer i dybden og får innblikk i hvordan vi kan være med å redusere dem, sier Vilde.

Hun var med på fredagens klimastreik på Lillehammer, og synes seminaret ga mye påfyll på en del ting hun allerede kunne fra før.

– Vi må vise at vi bryr oss, og ta litt ansvar for å tenke fremover, sier hun i pressemeldingen.

FORNØYD: F.v. Dennis Ovnerud (17), Trym Norlund (16), Fredrik Fossheim (17), Vilde Gjesdal, Mari Lund (17) og Frøy Grønberg (16) på en annerledes skoledag.

FORNØYD: F.v. Dennis Ovnerud (17), Trym Norlund (16), Fredrik Fossheim (17), Vilde Gjesdal, Mari Lund (17) og Frøy Grønberg (16) på en annerledes skoledag. Foto:

– Framtidsrettet

For naturfagslærer Kari Lise Grønnæs var dagen svært relevant i forhold til lærerplanen.

– Jeg synes dette har vært veldig bra og fremtidsrettet. Jeg er imponert over hvor mange foredragsholdere som kommer hit for å gi elevene en hel pakke rundt temaene fornybar energi og bærekraft, sier hun.

Les også:

– Vi har mye om klimaendringer i flere fag, og det er fint å høre hvordan både private bedrifter og statlige organisasjoner jobber med disse temaene, sier hun.

Hele førsteklasse

Nesten 400 elever på første trinn var invitert til en annerledes skoledag. Glitre Energi og Hadelandshagen har i lang tid jobbet med å få til et fornybarseminar for elevene på Hadeland. Glitre Energi har sammen med NVE arrangert dette seminaret i Drammen i flere år, og arrangementet har blitt modell for flere byer etter hvert.

– Sammen med Hadelandshagen har vi jobbet med å få til et seminar til Hadeland. Nå er vi endelig her, og det er utrolig gøy å samle nesten 400 elever på Hadeland vgs til en dag med dette viktige temaet på agendaen, sier Tore Morten Wetterhus, adm direktør i Glitre Energi Nett i pressemeldingen.

Les også:

Seminaret hadde fått tittelen «Veien til lavutslippssamfunnet» med spennende innledere fra NVE, Equinor, Hydro, DNB, Energigården, eSmart, fylkeskommunen og Glitre Energi. Elevene fikk dessuten en oppgave de skal løse i grupper. Vinneren får en premietur til Lista kraftverk.

Les også:

Artikkeltags