Klosteret av den russiske forfatteren Zakhar Prilepin er en lang og krevende roman, men har du sansen for russiske forfattere som Fjodor Dostojevskij og Lev Tolstoj, er dette en bok du må lese. Zakhar Prilepin har markert seg sterkt i russisk samfunnsliv de siste 15 årene, både som journalist, forfatter, men også som politisk aktivist, som medlem av det Nasjonal-bolsjevikiske partiet. Det vakte stor oppsikt da han i en periode dro som soldat for å sloss på de pro-russiske separatistenes side i konflikten i Ukraina.

I 2014 utga han boken som på russisk het Obitel, som nå finnes på norsk med tittelen Klosteret, fantastisk oversatt av Marit Bjerkeng. I boken tar Prilepin oss med til Solovki-øyene i Kvitsjøen nord-vest i Russland. I mange hundre år var dette et av den mektige russiske-ortodokse kirkens største og mest innflytelsesrike klostre. I 1923 ble det på klosterøyen opprettet en fangeleir, der tanken var å blande både kriminelle og politiske fanger, som gjennom arbeid og skolering skulle gjøres til samfunnsnyttige mennesker.

Hovedpersonen i Klosteret Artjom, som er sendt til Solovki på grunn av drapet på sin far. Boken handler om hvordan Artjom prøver å overleve under forhold som langt fra samsvarer med det som var tanken da fangeleiren ble opprettet. Her lever fangene under beinharde forhold, dårlig og lite mat, elendige boforhold og under et regime der alle metoder brukes for å holde fangene nede. Dessuten kommer ofte det verste i menneskene fram her, volden er minst like stor fangene i mellom som fra de brutale fangevokterne.

Men 27 år gamle Artjom er i besittelse av en sterk overlevelseskraft. Han arbeider seg oppover i fangesystemet og innleder også et forhold til en kvinne som også har vært leirkommandantens elskerinne.

Boken skrider langsomt fram, og som hos Dostojevskij og Tolstoj er det godt rom for lange mono- og dialoger. Den handler om hva slags styrke enkelte mennesker ofte uten å vite det har inne i seg, men også om hvilke egenskaper som under gitte forutsetninger kan bli ens bane. Klosteret er en roman som alle som er glad og interessert, ikke bare i russisk, men i all litteratur bør lese.