40 reisende landet på flyplassen i Bucuresti før de inntok en bedre lunsj med godt drikke på en nærliggende uterestaurant i 28 plussgrader. Etter måltidet var det kun ett fellestoalett tilgjengelig, noe som medførte lang kø og forsinkelse før vi fortsatte den tre timer lange bussturen videre til Constanta og en sen middag.

Det tidligere kongedømmet Romania med et innbyggertall på 19,5 millioner, ble et EU-land i 2007, noe som har hjulpet landets økonomi og infrastruktur. Likevel var fattigdommen spesielt synlig i utkantstrøkene, men rumenere flest var et imøtekommende og vennlig folkeferd, med unntak av drosjesjåførene, som flere av oss ble svindlet av med utspekulerte metoder.

En annen «storhet» som svindlet landet var diktatoren Ceaușescu som regjerte med jernhånd i 24 år inntil han etter revolusjonen ble kjent skyldig i en summarisk rettsak julen 1989 og henrettet. Under siste del av vår tur oppholdt vi oss i hovedstaden og var blant annet på sightseeing i Parlamentet, et overdådig byggverk som ble påbegynt av diktatoren, men ferdigstilt flere år etter hans død.

Prislappen for dette tyngste og dyreste bygget i verden kan ikke verdsettes i penger og menneskelige lidelser, men man kan ikke unngå å la seg imponere av elegansen og de kunstneriske utformingene av kongress-rommene og resten av de fem prosentene av bygget som vi fikk tilgang til. Å bli guidet igjennom storslåtte saler med overdådige tepper og draperier og kvadratkilometer med marmorerte gulv og trapper, det kunne ta pusten fra noen hver.

Vårt hovedmål var bridge i byen Constanta, en idyllisk turistby ved Svartehavet med mange lekre utesteder, parken og gågata i gamlebyen var det spesielt trivelig å bevege seg i. Byen er den nest største havnebyen i Europa etter Rotterdam, regnet i antall skipsanløp. Folketallet ligger på ca 300.000 og har over 2 millioner turister i løpet av sesongen. Historisk sett er byen 2500 år gammel og har blant annet vært under tyrkisk kontroll, da med navnet Tomis.

Kulturen og en del av bygningene bærer preg av dette, byen kom under rumensk kontroll i 1877 og har siden blomstret opp til å bli en sjarmerende storby.

Vårt hotell Ibis lå et par hundre meter fra stranda, men de først par dagene var det sterk vind og ikke tilrådelig å bevege seg uti bølgene, men da det roet seg var det en fornøyelse å duve i mindre bølgeskvulp. Høysesongen var offisielt over, derfor var det god plass ved den lange sandstranda til å utøve sine svømmeferdigheter og la seg fargelegge av en sol som utstrålte en skyggetemperatur på over 30 grader.

Under en av utfluktene våre fra Constanta besøkte vi vingården Rasova og fikk en interessant reise gjennom hele bearbeidelsen fra kassene med druer ble kjørt inn, sortert og fortsatte etappene via kompliserte og dataovervåkede prosesser til de etter nøye observasjon ble tappet på flasker. Siste etappe for oss var prøvesmaking av hovedtypene vin, hvit, rød og rosé. Dette høydepunktet av velsmakende dråper og dufter bekom oss vel, kvaliteten var utsøkt, noe som var velbegrunnet ettersom flere av produktene hadde fått gullmedaljer på ulike internasjonale vinutstillinger, i det hele tatt er det belegg for å si at Romania er et interessant vinland som det er vel verd å la seg fasinere av.

Vårt besøks hovedmål var imidlertid bridge. Vi hadde med oss 36 norske spillere og hadde i tillegg invitert 12 lokale spillere til å delta, flere hadde vi ikke plass til på grunn av begrenset, medbragt teknisk utstyr. De lokale spillerne utmerket seg som dyktige og tiltalende og bød oss kvalifisert motstand, men i sluttsammendraget ble det likevel norsk dobbeltseier.

Seks av de norske parene var også invitert til å delta i den lokale klubben for at de skulle få sin revansje, men også der ble det norsk dobbeltseier, om enn med knappest mulig margin.

De tre siste dagene oppholdt vi oss i Bucuresti og benyttet der anledningen til å besøke Europas største SPA-anlegg, Therme. Dette er et moderne velværesenter med oppvarmede basseng og boblebad, både ute og under tak. I tillegg var der mange saunaer med forskjellige, velduftende aromavarianter man kunne velge å svette ut slaggstoffene sine i.

Massasjetilbud var det også en del av, men på grunn av stor pågang, med «unorske» priser, var det nødvendig å forhåndsbestille for å sikre behandling.

Det ble en meget jevn turnering som ikke ble avgjort før siste spillekveld. Her følger sammenlagtresultatene for de 10 beste parene etter spillingen i Constanta, plassiffer beregnet:

1. Alf Markusen-Stig Risberg 45

2. Halvor Desserud-Odd Sigmund Røste 44

3. Bent Gran-Kjell B. Andersen 27

4. Laurentiu Dimica-Iancu Bacalu 25

5. Cristel Popescu- Maria Pirlogea 19

6. Berit Oterholt-Kirsti Kvalheim 16

7. Eldrid Annie Johnsrud- Ivar Grønoset 16

8. Øystein Mauritzsen-Halvard Fallang 14,5

9. Sissel Fagerli-Gunnar Olaf Fossen 14

10. Adrian Tecusanu-Eugen Constantin 14

Det er også verd å ta med resultatene fra «revansjeturneringen» i Constanta BK som fikk dette utfallet i prosent:

1. Halvard Fallang - Øystein Mauritzen 56,25

2. Stig Risberger - Alf Markussen 55,56

2. Laurentiu Dimcica - Iancu Bacalu 55,56

4. Melania Petrescu - Marius Suciu 54,86

5. Adrian Tecusanu - Valeriu Niculescu 50,69

6. Jan Erik og Inger Lise Larsen 47,92

7. Maria Pârlogea - Cristel Popescu 46,53

8. Vladimir Stoica - Constantin Mîndruta 45,14

9. Astrid Thue-Ragnhild Wenzel 44,44

10. Bent Gran-Kjell Andersen 43,06

I den avsluttende handicapturneringen i Bucuresti med kun norske par så resultatlisten slik ut:

1. Bent Gran-Kjell Andersen, Sande-Hammerfest

2. Odd Sigmund Røste - Halvor Desserud, Astra-Kløver Ess

3. Berit Næs - Ingeborg Haakenstad, Kløver Ess

4. Ingebjørg Gåsbakk - Anne-Lise Rian, Kløver Ess

5. Halvard Fallang - Øystein Mauritzsen, Brandbu-Kløver Ess

6. Alf Markussen - Stig Risberg, Sporveien-Hen

7. R. Samuelsen - Oddny Christoffersen, Kløver Ess

8. Jan Erik Larsen - Inger Lise Larsen, Kløver Ess

9. Gunnar Buene - Tove Buene, Fagernes

10. Kari-Bjørg Saarheim-Ivar Hammerstad, Kløver ess

I tillegg til ovennevnte klubber hadde vi også med oss spillere fra Oslo, Moss og Gressvik som tok premier på flere av enkeltkveldene.

I det hele tatt er tilbakemeldingene at de fleste trivdes veldig godt på turen, men med 40 mennesker å forholde seg til er det alltid noen småting som kunne vært gjort bedre.