Det kom målbar nedbør her i Moen bare to ganger i løpet av april, den fjerde, som snø og sludd (4,5 mm) og trettende/fjortende, som regn og sludd (7,3 mm).

Altså bare knapt 12 millimeter nedbør i løpet av måneden. Det er drøyt 30 prosent av normal nedbør for april i perioden 1993–2020 på Skjervum, Gran.

Siden det kom kun 1 millimeter nedbør i hele mars, er nedbørsummen for mars/april bare 13 millimeter. Det er bunnrekord i nedbørstatistikken min, men tilsvarende tall i 1993 var nesten like lavt, nemlig 14 millimeter.

Lite snø

På årets fire første måneder har det kommet til sammen 75 millimeter nedbør. Det er lite, men det er ikke bunnrekord. Både i 1993, 1996, 1997 og 2013 kom det litt mindre enn i år, men nå tenker vi vel litt ekstra på manglende nedbør, siden strømprisene er så høye.

Det er ellers ikke meldt nedbør av betydning i første del av mai heller, og det er kanskje like bra så lenge våronna varer, for slår det om og begynner å regne, kan det fort skje at det fortsetter å regne lenge. Erfaringene, ikke minst i de seinere åra, tilsier at det ikke så sjelden blir samme værtype over lang tid.

Snødybde er det lite å skrive om i april, men det var et tynt lag her noen timer da det snødde 4. april. På Lygna er det også nesten snøbart ved utgangen av april, mens det i fjor var drøyt 50 centimeter snø sist i april ved målestedet der.

Temperaturnivå

Den kalde værtypen som satte inn i slutten av mars, fortsatte inn i april, og første del av april ble kjølig, særlig den første drøye uka var kald. Laveste minimumstemperatur ble minus 9,4 grader, målt 2. april.

Men etter omtrent to uker ble det varmere, og den 20. april fikk vi månedens høyeste maksimumstemperatur med 18,8 grader. Den siste uka av april ble av det heller kjølige slaget.

Middeltemperaturen for april ble her 4,1 grader. Det er en drøy grad kaldere enn middeltemperaturen for Skjervum, Gran fra år 2000–2020, men en snau grad varmere, her i Moen, enn den kalde aprilmåneden i fjor.