Elevene fikk to timer med Knut Anders Sørum

SELFIE: Thea Tokerud og Lillebil Hermundstad fikk selfie med Knut Anders Sørum.

SELFIE: Thea Tokerud og Lillebil Hermundstad fikk selfie med Knut Anders Sørum. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Elevene ved musikk, dans og drama på Hadeland videregående fikk et usminket innblikk i Knut Anders Sørums artistkarriere.

DEL

GRAN: Mandag brukte Knut Anders Sørum og manager Christian Dyresen to timer på å gi innblikk både i artisten Sørums karriere og hva som kreves for å bli artist med stort publikum. Sørum spilte og sang også, og bød på flere låter etter ønsker fra elevene.

Onsdag 8. februar holder Sørum med band to konserter i Hadeland kultursal. Mandag hadde altså han og Dyresen tatt turen for å snakke med elever ved musikk, dans og drama.

For første gang samarbeidet Hadeland kultursal og Hadeland videregående skole for å kople artister som besøker kultursalen med undervisning for elevene. Lykkes samarbeidet like bra i fortsettelsen blir det gøy å være elev.

Usminket bilde

Dyresen snakket mest. Han penslet et usminket bilde av hva som kreves for å bli artist med bred publikumsappell i Norge.

Kort sagt var en utløsende faktor for Sørum at han deltok i «Stjernekamp». Han og Dyresen har samarbeidet i snart ti år. Sørum lever av å være artist, noe et fåtall av dem som kaller seg artister gjør.

– Mange visste ikke hvem Knut Anders var. Det manglet et siste trinn på stigen. Så kom «Stjernekamp», sa Dyresen. Han fortalte at Sørum med band solgte 70 billetter på konsertstedet Herr Nilsen i 2016, før tv-gjennombruddet. Nå er Hadeland kultursal ett av 40 lokaler som blir fylt i løpet av vårturneen.

Stjernekamp

MANAGER: Christian Dyresen er Knut Anders Sørums manager.

MANAGER: Christian Dyresen er Knut Anders Sørums manager. Foto:

Dyresen fortalte om plan og mål, og at han som en blanding av å være «gymlærer og bestevenninne» sørger for at Sørum «makser potensialet sitt».

– Det er fryktelig vanskelig å lykkes i denne bransjen. Vi lagde en femårsplan i fjor sommer. Alt skjedde etter Knut Anders sang «Nessun Dorma» på «Stjernekamp», sa Dyresen.

Han hevder artister må «prostituere seg litt» for å nå ut bredt. Det er et lite musikkmarked i Norge.

– Jeg vil oppfordre dere til å tenke på alle de andre jobbene rundt artistene og andre muligheter innen kreative yrker, fortsatte Dyresen.

Spørsmål og ønsker

SPILTE: Knut Anders sang og trakterte flygelet i kultursalen.

SPILTE: Knut Anders sang og trakterte flygelet i kultursalen. Foto:

Elevene stilte spørsmål og fikk ønskelåter da Sørum satte seg bak flygelet.

– Hvordan skriver du låter?

– Hver låt er en fødsel i seg sjøl. Jeg kan høre ei kul linje og samler tekstlinjer. Noen ganger sier det «paff» og låta er ferdig på 10 minutter, forklarte Sørum. Han sammenlignet det å skrive med å gå på kontoret hver dag og jobbe.

Han samarbeider også om skriving med andre, som for eksempel spelemannsprisvinner Frida Ånnevik fra Hamar. Sørum spilte nydelige «Tankekors» fra det samarbeidet.

På spørsmål om han har lagd ting han synes er elendig dagen etter, ga Sørum et eksempel fra plata «Ting flyt», der han leverte soul på totendialekt.

– Til og med musikere på Toten syntes det hørtes rart ut. Noen ganger må vi gi ting tid og la det modnes.

POPULÆRT: Elevene satte pris på besøket. Her er Synne Avtjærn i prat med Knut Anders Sørum.

POPULÆRT: Elevene satte pris på besøket. Her er Synne Avtjærn i prat med Knut Anders Sørum. Foto:

 

Gikk rett hjem

Om Sørums kjernepublikum er damer på 55 pluss, fikk han god kontakt med elevene også.

– Det handler om å holde ut. De som jobber hardt får betalt, sa Sørum. En elev ønsket låta «Jeg savner deg» og lurte på hvorfor han skrev låta.

– Fryktelig kjærlighetssorg, svarte Sørum. Flygel og stemme gikk rett hjem hos publikum.

ØNSKELÅT: Eivind Skari fikk både bilde og ønskelåt.

ØNSKELÅT: Eivind Skari fikk både bilde og ønskelåt. Foto:

Elevene ønsket seg også «Ting flyt».

– Veldig bra og lærerikt. Jeg kjenner til Knut Anders fra før, han har vært gjesteartist med Kordial, sa elev Synne Avtjærn.

– Helt fantastisk, mente Eivind Skari, som ønsket seg «Jeg savner deg».

«Nessun Dorma» ble det ikke mandag. Den får nok publikum i en fullsatt kultursal 8. februar.

Artikkeltags