Gå til sidens hovedinnhold

Knut fant denne rådyrkillingen ved tursti: – Bare se, men ikke røre

Knut Sterud var på tur med barnebarn da de søndag så en liten rådyrkilling tett ved turstien til Sølvsberget. Sterud har også et viktig råd til de som finner et nusselig, nesten nyfødt rådyr.

– Den vesle rådyrkillingen lå helt inntil turstien til utsiktspunktet på Sølvsberget i søndag. Den lå sammenkrøpet og helt stille, og var trolig cirka en uke gammel, forteller Knut.

Han har følgende viktige påminnelse å tilføye:

– Da er det svært viktig å ikke å røre rådyrkillingen, selv om den er aldri så nusselig. Rådyrgeita er sjelden langt unna. Hvis rådyrgeita merker menneskeluft på killingen, vil den sky den. Da vil killingen stryke med av sult eller bli tatt av rev, bemerker Sterud.

Ifølge Sterud får rådyra får oftest killinger fra midten av mai og litt uti juni, noen ganger allerede i slutten av april. Rådyra oppholder seg ofte i kantsonen mellom skog og jorder med eng (gras).

Les også

Permitterte Lene (32) får daglig besøk utenfor stuevinduet: – Hyggelig i denne spesielle og triste tiden

– Killingene blir ofte lagt igjen i flerårig eng, hvor den skuler seg i graset, mens geita er ute for å beite. Men geita kan også legge igjen killingen i åpne områder for å hente dem senere. Det var nok det som hadde skjedd her ved stien til Sølvsberget, sier Sterud.

– Etter rødreven, er det slåmaskinene som tar livet av flest rådyrkillinger. I noen områder kan så mye som 30–40 prosent av killingene bli drept i førsteslåtten, forteller Sterud.

Sterud mener et tiltak kan være å starte slåtten fra midten av enga for å presse killingene ut.

– Men det kan heller ikke være nok. Noen ganger trykker rådyrkillingene enormt. Mer effektivt er det trolig å plassere stenger med gamle klær eller tøystykker med menneskeluft rundt jordet dagen før slåtten. Da vil geita oftest ikke legge igjen killingene i enga, avslutter Sterud, etter søndagsturen til Sølvsberget.

Les også

Stine og Mathias fra Brandbu går tur med sauer opp Brandbukampen: – Det er ikke noe å si på tempo

Kommentarer til denne saken