Gå til sidens hovedinnhold

Fylkets flinkeste kokkeelev er fra Hadeland

Artikkelen er over 4 år gammel

Rebecca Helland (17) fra Harestua vant fylkesfinalen. Nå skal hun til NM i kokkefag for skoleelever.

– Dette var veldig moro, og vi er kjempestolte. Rebecca var veldig flink i finalen på Lillehammer torsdag, sier lærer Kari Opseth.

– Det var høyt nivå og veldig hard konkurranse, og bare fire poeng skilte første- og sisteplass. Jeg er stolt selv også, og følte jeg hadde full kontroll. Det var hektisk, men jeg ble ferdig før tida, forteller Rebecca.

– Veldig målbevisst

For de elleve elevene på VG2 kokk og servitør ved Hadeland videregående, startet kampen tidlig på nyåret om å bli skolens representant i fylkesfinalen.

Til slutt sto to kandidater igjen, og Rebecca ble foretrukket i hard konkurranse med Elida Rosten Syversen.

– Det var vanskelig å velge. Elida kunne også ha gjort det veldig bra. Men Rebecca har forberedt seg godt og vært veldig målbevisst. Noe hun fikk betalt for i fylkesfinalen, sier lærer Opseth.

Ekstra skryt for sausen

I både den innledende klassekonkurransen og fylkesmesterskapet fikk elevene den samme listen over råvarer. Oppgaven var å velge blant disse og lage seks porsjoner av en toretters middag på fire timer. Forretten skulle være en suppe, og hovedretten var kylling med tilbehør.

– Jeg valgte å lage en kremet spinatsuppe med posjert egg, og kylling ballotine med hollandaisesaus og diverse grønnsaker, forteller Rebecca.

– Hun fikk ekstra ros for sausen, presentasjonen og råvareutnyttelsen av kyllingen, sier Opseth.

– Men jeg kunne hatt litt mindre asparges og litt mer krydder, legger Rebecca til.

– I tillegg til at maten selvsagt skulle smake godt, handlet konkurransen om å utnytte råvarene best mulig, jobbe under press og vise ulike teknikker. Dessuten var det en teoridel, der elevene skulle lage en arbeidsplan, sette opp meny og kalkulere pris, sier Opseth, som forklarer at fylkeskommunen ønsker at yrkesfagene konkurrerer litt for å fremme faget og øke rekrutteringen.

Elever fra Raufoss, Otta og Lillehammer var også med i fylkesfinalen.

Har planene klare

Nå blir Rebecca Opplands kandidat under landsfinalen i Trondheim i slutten av april. Og hun tror hun kan gjøre det bra i konkurranse med de andre fylkesvinnerne.

– Det bør være mulig å gå helt til topps der også. Jeg skal i hvert fall gjøre det enda bedre enn i fylkesfinalen, og jeg gleder meg veldig. Jeg tror det blir både lærerikt og morsomt, sier hun.

Det er ingen tvil om framtidsplanene til 17-åringen heller.

– Jeg skal bli kokk. Helt klart. Jeg har praksis på Oslo Plaza én gang i uka dette skoleåret, og skal være lærling der i to år fra høsten av. Men jeg har lyst til å starte egen restaurant etter hvert. Gjerne en med rimelig mat for fattige og rusmisbrukere.

Alltid oppdatert!

Få varsler om siste nytt – direkte på mobilen! Last ned appen hadeland.no!

App for Android finner du her.

App for iPhone/Apple finner du her.

Gi tillatelse til at appen sender deg varslinger. Da får du de viktigste nyhetene så fort de er klare!

 

Kommentarer til denne saken