Klatrer i Kommune-NM

Smiler: Jevnaker-ordfører Lars Magnussen har grunn til å smile over klatringen på Kommune-NM-lista. Arkivfoto

Smiler: Jevnaker-ordfører Lars Magnussen har grunn til å smile over klatringen på Kommune-NM-lista. Arkivfoto

Artikkelen er over 3 år gammel

Jevnaker ble en bedre kommune i 2016.

DEL

Jevnaker: I hvert fall ifølge Næringslivets Hovedorganisasjons (NHO) årlige rangering av landets kommuner. Av kommunene i Hedmark og Oppland er det Jevnaker som klatrer nest mest i det såkalte Kommune-NM.

Jevnaker gjør et byks fra 193. til 148. plass på lista. Dermed begynner Jevnaker å nærme seg 2011-nivået, da de ble rangert som nummer 132 av landets kommuner. Året etter falt de helt ned til 203. plass.

– Dette er gledelige tall, som forteller at det er mye riktig og bra som skjer i Jevnaker. Vi beveger oss i riktig retning. Blant annet har det vært en markant nedgang i antall arbeidsledige, bedret kommuneøkonomi og befolkningsvekst. Dessuten er vi veldig opptatt av næringsutvikling, og å være en næringsvennlig kommune, sier ordfører Lars Magnussen.

Best på befolkning

I år scorer Jevnaker best i kategorien demografi, som dreier seg om befolkningsvekst, innflytting og unge kontra eldre i arbeidsstyrken. På dette området er Jevnaker nummer 103. Svakest er de på feltet kompetanse, som går på sysselsatte med høyere utdanning, bestått fagprøve eller med teknisk utdanning. Her er Jevnaker på 261. plass.

– Vi har et sterkt fokus på å øke kompetansen og utdanningsnivået i befolkningen. Der har vi et forbedringspotensial, men det er et langsiktig arbeid, sier ordføreren.

– Det siste året klatret Jevnaker i alle kategorier. Kommunen har en relativt høy andel av de sysselsatte i industrien. Trevare- og møbelindustri er blant de viktigste næringene, skriver NHO i sin begrunnelse.

Gran ned – Lunner opp

Gran kommune faller elleve plasser til nummer 211 på barometeret. De gjør det best i kategorien næringsliv og privatøkonomi, med en 119. plass. Dette området innbefatter næringsvariasjon, inntektsnivå, privat sysselsetting og kommunens kjøp av private tjenester. Av de fem kategoriene er Gran dårligst innen arbeidsmarked, som omfatter blant annet sysselsettingsandel, sykefravær, uføre og arbeidsledige. Her er de nummer 282.

Lunner klatrer ti plasser, men er fortsatt dårligst rangert av Hadelands-kommunene på 241. plass. De er såpass høyt som nummer 128 innen kommuneøkonomi, mens de er helt nede på 404. plass av de totalt 426 kommunene i kompetanse-kategorien.

Av de 48 kommunene i Innlandet er Jevnaker nummer 8, Gran 15 og Lunner 21.

Kommune-NM

NHO har siden 2011 levert en oversikt over hvordan landets kommuner scorer på en rekke relevante områder sett fra næringslivets side.

Næringsliv og privatøkonomi, kompetanse, arbeidsmarked, demografi og kommuneøkonomi er de fem faktorene som gjennomgås.

Alle tall er basert på offentlig tilgjengelig statistikk fra Statistisk sentralbyrå.

Sola kommune topper lista foran Bærum og Oslo, akkurat som i fjor.

Som i fjor domineres toppen av folkerike kommuner fra Akershus, Oslo, Rogaland, Hordaland. 7 av de 20 høyest rangerte kommunene ligger i Akershus.

Alle de 20 nederste kommunene har mindre enn 3000 innbyggere.

Tre på topp 100

Hamar avanserer fra 41. til 28. plass nasjonalt og er best i våre to fylker, foran Lillehammer på 48. plass og Gjøvik på 85. plass.

– Det er ikke tilfeldig at det er Hamar, Lillehammer og Gjøvik som scorer høyest. Det er tydelig at det, spesielt for unge, er mest attraktivt å bo i de største kommunene, kommenterer NHO Innlandets regiondirektør, Åge Skinstad.

– At bykommunene vinner, bekrefter hvor viktig det er å utvikle store og slagkraftige regioner der næringslivet vil satse, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

Skinstad understreker at det mest utfordrende for Innlandet, især for de mindre kommunene, er å få unge til å flytte tilbake igjen etter endte studier.

– Hedmark er det fylket med lavest andel unge i forhold til eldre i arbeidsstyrken. Oppland ligger rett over, på plass nummer 18 av 19. Antallet arbeidstakere mellom 26 og 35 år er lavere enn andelen mellom 56 og 65 år i stort sett hele Hedmark og Oppland. Det er en utfordring, sier han.

Sola skinner i Sola

Dårligst i Oppland er Søndre Land på 403. plass, mens Hedmarks-kommunen Engerdal er enda lenger ned på 425. og dermed nest sisteplass av alle.

Oppland og Hedmark rangeres som nummer 15 og 17 av landets fylker. Det er samme plasseringer som ved fjorårets måling. Oslo topper foran Akershus, mens Sør-Trøndelag har snappet tredjeplassen fra Rogaland. Med landets nest laveste ledighet scorer Oppland best i kategorien arbeidsmarked, med en 8. plass.

Sola kommune troner øverst på den nasjonale listen, slik de har gjort i alle de seks årene med Kommune-NM, foran Bærum, Oslo, Ullensaker og Asker.

Artikkeltags