Stilfull feiring av kongelig bryllup på sykehjemmet

Prince Harry and Meghan Markle kiss on the steps of St George's Chapel in Windsor Castle after their wedding in Windsor, near London, England, Saturday, May 19, 2018. (Ben Birchhall/pool photo via AP)

Prince Harry and Meghan Markle kiss on the steps of St George's Chapel in Windsor Castle after their wedding in Windsor, near London, England, Saturday, May 19, 2018. (Ben Birchhall/pool photo via AP) Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Kongelig bryllup engasjerer alle generasjoner.

DEL

På Marka omsorgssenter i Brandbu i Gran kommune tok de ansatte dette på alvor og laget en høytidelig ramme rundt feiringen de fulgte på TV lørdag.

Feiringen foregikk på avdeling 1 på Marka.

Som bildene viser var bordene dekket med porselen, brettede servietter, blomster og flagg. Beboerne fikk servert kaka, og de søm ønsket fikk en likør til kaffen.

– Det var så gøy og de koste seg veldig. Det er bare små ting som må gjøres og det blir så koselig, sier Hilde Storløkken som jobber ved avdelingen.

PYNTET TIL FEST: Både bord og beboere var pyntet til bryllyp på Marka lørdag.

PYNTET TIL FEST: Både bord og beboere var pyntet til bryllyp på Marka lørdag. Foto:

FEIRET SKIKKELIG: Beboerne på sykehjemmet fikk velge på øverste hylle da det kongelige bryllupet skulle feires.

FEIRET SKIKKELIG: Beboerne på sykehjemmet fikk velge på øverste hylle da det kongelige bryllupet skulle feires. Foto:

Fakta om det kongelige bryllupet

Prins Harry giftet seg med Rachel Meghan Markle i St. George's Chapel i Windsor Castle lørdag 19. mai 2018. Vielsen startet klokka 12 lokal tid (klokka 13 norsk tid)

Vielsen ble overført direkte på TV og internett, blant annet på TV 2 og NRK. NRKs sending var uten kommentarer på grunn av streik

Brudgommens forlover er broren prins William, mens bruden kun har valgt å ha brudepiker, visstnok fordi hun ikke ønsker å velge en av sine venninner som forlover framfor de andre.

Bruden ble ført til alters av sin svigerfar, prins Charles

Det var ti brudepiker og -svenner, inkludert prins William og hertuginne Kates eldste barn prins George (4) og prinsesse Charlotte (3)

Blomsterdekorasjonene inne i kapellet er ved designer Philippa Craddock, som benytter sesongens blomster, inkludert hvite hageroser, peoner og revebjeller.

600 gjester var invitert til selve vielsen i St. George's Chapel og mottakelsen i St. George's Hall etterpå, der dronning Elizabeth er vertskap.

2.640 representanter for det britiske folket var invitert til Windsor Castle for å overvære parets ankomst og se dem komme ut av kapellet etter vielsen.

Prins Charles var vert for en privat fest på kvelden for 200 venner og familie i Frogmore House.

Slik oppsummerer NTB bryllupet:

Prins Harry har fått sin Meghan Markle. Jubelen brøt løs i gatene i Windsor da paret sa ja til hverandre under bryllupsseremonien i St. George's Chapel.

Prinsebryllupet som ble fulgt av mangfoldige millioner TV-seere verden over, vil bli husket ikke minst fordi det representerte små og store brudd med mange av det britiske kongehusets tradisjoner.

Fra den glødende talen til biskop Michael Bruce Curry, den første fargede lederen av Den episkopale kirke i USA, til prins Charles' innsats for å føre bruden til alters, til bryllupsløftene, valget av kake og mange andre små og store elementer, skilte årets prinsebryllup i Storbritannia seg ut. På en positiv måte, skal vi tolke etter publikums glade reaksjoner.

Fra fredag kveld til lørdag ettermiddag ble det lagt ut nesten seks millioner Twitter-meldinger om begivenheten. 4,5 millioner meldinger hadde emneknaggen #RoyalWedding, viser statistikk som er hentet inn av selskapet Visibrain.

En fargerik menneskemengde av briter, amerikanere og også flere australiere, canadiere og andre feiret i Windsors gater og viftet med flagg, hatter, skjerf og T-skjorter.

Brøt med tradisjoner

På hvert sitt vis brøt prins Harry og Markle med tradisjoner i bryllupsseremonien. Markle lovet ikke å lystre sin ektemann, som kirkens bryllupsløfter tradisjonelt sett sier, og prins Harry brøt med tradisjonen ved å velge å bære giftering.

Dette er ikke vanlig blant mannlige medlemmer av kongefamilien.

Ifølge Kensington Palace er Markles ring av walisisk gull, en gave fra dronning Elizabeth. Prins Harrys ring er i platina, og har en overflate med struktur. Ringene er laget av gullsmedene i Cleave and Company.

Den amerikanske biskopen Michael Curry siterte Martin Luther King jr. i sin ildfulle, 13 minutter lange preken under vielsen.

– Hvis menneskeheten noensinne klarer å fange kjærlighetens energi, vil det bli andre gang at vi har oppdaget ilden, sa han. Curry er en forkjemper for borgerrettigheter i USA, og også for homofiles rettigheter.

Et gospelkor sang under seremonien, noe som heller ikke er vanlig i den britiske kirken.

Kjolen

Markles kjole, som det var knyttet store forventninger til på forhånd, er laget av den britiske designeren Clare Waight Keller, som er kunstnerisk leder for det franske motemerket Givenchy. Kjolen har båtutringning, lange ermer og et slep.

Ifølge BBC bar Markle dronning Marys tiara, lånt til henne av dronning Elizabeth, og et 5 meter langt slør som var brodert med blomster fra hvert av landene i Det britiske Samveldet. Sløret måtte holdes oppe av to av brudesvennene i Markles brudefølge da hun gikk opp til kapellet. Til sammen hadde Markle ti brudepiker og – svenner, alle barn under 7 år.

Brudebuketten, satt sammen av floristen Philippa Craddock, besto blant annet av blomster håndplukket av prins Harry. Blomsten forglemmegei var en del av buketten, trolig en hyllest til avdøde prinsesse Diana.

Hyllet av folket

Etter seremonien kjørte prins Harry og William rundt i Windsor i hest og vogn, for å hilse på de mange frammøtte. Stemningen var høy under den drøye halvtimen det tok å kjøre fra St. George’s Chapel til Windsor Castle.

Senere på kvelden forlot de Windsor Castle på stilfullt vis. De tok den korte kjøreturen fra Windsor Castle til mottakelsen i Frogmore House i en klassisk Jaguar kabriolet – med taket nede, naturligvis.

De sies ofte at USA og Storbritannia har et spesielt forhold, og tilreisende amerikanere hilste også det nye «spesialforholdet» velkommen.

– Vi har alltid vært fascinert av kongefamilien, og nå er den offisielt blitt «litt vår», sier Virginia-kvinnen Kirsten Allen til NTB.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.