Gå til sidens hovedinnhold

Over 70 norskamerikanere fra 21 stater til Hadeland

Artikkelen er over 6 år gammel

Helga og Ole P. Gamme reiser i skytteltrafikk til Gardermoen om dagen. Over 70 amerikanere er på veg, fra 21 stater – og i like mange fly.

GRAN: Hadeland lag of Amerika er på besøk hvert femte år, men aldri har det vært så mange som i år. Og de blir tatt vel imot av Kontaktforum Hadeland-Amerika. De hentes på Gardermoen, fraktes til Sanner hotell, får omvisninger på severdigheter, før de fredag får oppleve mannskoret KK i Nikolaikirken sammen med den amerikanske operasangeren Lisa Daehlin. Konserten er åpen for alle. Daehlin skal også ha egen konsert på lørdag.

Les mer om Lisa her: Fra USA med sang og strikking

Får se forfedrenes hjem

Det som vel er aller viktigst for de besøkende, skjer lørdag. Da får de se stedene deres forfedre bodde før utvandringen.

– Vi har 20 personer fra historielag og slekt av besøkende, som skal ta dem med rundt, Bland de som kommer er ei dame som er direkte etterkommer etter den første registrerte utvandreren fra Hadeland, Erik Larsen som bodde på husmannsplasser under Askim og Lysen i Tingelstad.

Han utvandret i 1848. Og for første gang kommer en etterkommer av mannen som stiftet Hadelands-laget i Amerika, Torger Anderson som tok navnet Thomas A. Walby, sier Ole P. Gamme, leder i Kontaktforum Hadeland-Amerika.

Tilsendt familiehistorie

De har lagt ned et svært arbeid med å finne familiehistoriene til de som har utvandret.

– Fra vi startet i 2002 har vi skrevet ned livshistoriene til 11.400 som har utvandret fra Hadeland, forteller Gamme. Alle de som kommer på besøk, har fått tilsendt «sine» historier. Hadelandslaget i Amerika har fra sin side, nettopp gitt ut to bøker med hvordan det gikk med dem som utvandret.

Lørdag kveld blir det bankett på Sanner. Søndag holdes en gudstjeneste i Nikolaikirken på norsk og engelsk. Denne er åpen for alle. Programmet videre består blant annet av flere omvisninger, cruise på Randsfjorden, tur til Domkirkeruinene på Hamar, og Oslo-sightseeing, før en del tar fatt på hjemturen onsdag. Andre reiser videre til Trøndelag og Vestlandet med reiselederne Verlyn D. og Evonne Anderson.

Gamme opplyser at flere har bistått til arrangementene, som historielag og museumslaget. Han vil også spesielt framheve de tre Lindstad-søstrene i Lunner som skal servere lunsj for alle i kirkestua i Lunner torsdag.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.