Gå til sidens hovedinnhold

Koronavaksinering i Gran kommune – hva skjer?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

8. juni kunne vi se på nyhetene at Oslo hadde påbegynt vaksinering av 18-åringer. En strålende fornøyd byrådsleder Johansen uttrykte selvfølgelig stor tilfredshet med at de hadde kommet så langt i vaksinering av hovedstadens borgere.

Personlig finner jeg det provoserende når man sammenligner situasjonen i Oslo med hvordan status er i Gran kommune, knappe 80 kilometer fra Oslo. Ut fra kommunens egne hjemmesider kan vi lese at det i Gran fortsatt er minimum 438 personer i aldersgruppen 55–64 år med underliggende sykdom som fortsatt ikke har fått satt første vaksinedose. Med tanke på risikoen for alvorlig sykdomsforløp hos en person i denne aldersgruppen, sammenlignet med en frisk 18-åring er den nasjonale prioriteringen mildt sagt merkelig.

Dette har selvfølgelig sammenheng med at de aller fleste kommunene i Norge inkludert Gran har avgitt vaksinedoser til blant andre Oslo. Lunner var en av kommunene som ikke måtte avgi vaksinedoser. Da de strengeste tiltakene noensinne ble innført i Viken fylke, ble disse også gjeldende for Gran til tross for at Gran ikke ligger i Viken. Argumentene for dette var for så vidt forståelige. Det oppsiktsvekkende er at argumentene nå åpenbart plutselig er ugyldige med den forskjellsbehandlingen vi nå opplever. Lunner har som følge av dette kommet mye lengre enn Gran i vaksinasjonsprogrammet.

Det er mulig Gran kommune selv ba om å bli underlagt samme regime som Viken fylke i forbindelse med nedstengningen. I så fall håper jeg kommunen i like sterk grad forsøkte å argumentere for at det ikke er saklig grunn til nå å forskjellsbehandle Gran og Lunner når det gjelder tildeling av vaksinedoser. Dessverre betviler jeg det. Som tidligere lokallagsleder i en fagforening, vet jeg av erfaring at det er langt lettere å forhandle seg fram til ulemper enn fordeler. Det er nemlig en stor fordel for de aller fleste å være fullvaksinert. Den mest innlysende er selvfølgelig at sjansen for å bli smittet av viruset er desimert, det samme gjelder sjansen for å smitte andre. Når vaksinesertifikatet er klart om få dager vil også andre fordeler følge som perler på en snor. Innehavere av et slikt sertifikat kan få utvidede muligheter til feriereiser utenlands, unngå karantene ved hjemkomst, delta på ulike kulturarrangementer i større antall mv. For de fleste i Gran er dette noe vi kan se langt etter før langt ut på høsten.

Etter mitt syn er skjevfordelingen av vaksinedoser urettferdighet satt i system. FHI har jeg dessverre ikke spesielt stor tillit til etter diverse uheldige episoder, og jeg er slett ikke sikker på om skjevfordelingen har hatt noen effekt i det hele tatt. Jeg ser ikke bort fra at Oslo nå prioriterer russen slik at de kan få kjøre rundt i bussene sine, det vil være ytterligere en fjær i hatten for byrådslederen. Så får heller syke, eldre i øvrige deler av landet sitte i eget hjem uten å motta besøk i frykt for å bli smittet med de fatale følger dette kan få.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.