Gå til sidens hovedinnhold

Koronaviruset SARS-CoV-2 ble oppdaget i januar 2020

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hva er det som egentlig skjer i landet vårt, når det kommer smittebølge etter smittebølge med det farlige viruset Covid 19 og flere og flere blir syke og kan dø av dette viruset, som nå muterer etter eget ønske.

Er det virkelig så vanskelig å forstå at vi alle må bære maske når vi er inne i butikker og at vi må ha god avstand til andre mennesker. Avstanden er ikke en meter, men to meter. Se på pusten din en kald dag den strekker seg langt utover en meter. Hvorfor er det ingen i Gran kommune som kan ta et grep og innføre forbud mot å gå i butikker uten maske. Hvorfor er det ikke handelsstandens sitt ansvar å sette opp store plakater med stor skrift: Her kommer ingen inn uten bruk av maske.

Les også

Franch Hagerup: Korona og influensa samme sak?

Jeg har oppfattet at Elkjøp på Andfossen legger ut gratismasker, som du kan (skal) ta på når du kommer inn i lokalet, men betjeningen bruker ikke dette munnbindet. Dette er som kjerringa mot strømmen. I går hadde jeg en lang og god samtale med ordfører Randi Eek Thorsen. Hun forsto situasjonen og sa at mine innspill skulle bli tatt opp på mandagsmøtet. Nå smittes både barn og voksne. Det er ufattelig at det er så vanskelig å forstå alvoret. Mange mennesker går i flokk og følge uten munnbind.

Skoler, barnehager og andre institusjoner må ikke stenges om avstand to meter og munnbind brukes, verre er det ikke. Men her må myndighetene komme på banen og i Gran kommune er det ordføreren som står i fremste rekke. La politiet få ansvar og bøtelegge alle som ikke bruker munnbind. Boten bør ligge på 1000 kroner. Mange andre land bruker slike virkemidler. Ansvaret er ikke bare i ordførerens hender, men hos hele familien til alle innbyggerne i kommunen.

Les også

Franch Hagerup: Ufornuftig

I dag fredag var jeg inne hos gullsmeden på Granstunet og traff en meget hyggelig dame med munnbind bak disken. Hun var mildest talt fortvilet, da hun sier at kommunens anbefalinger om å bruke munnbind ikke virker tilstrekkelig. Det å tro at alle bruker munnbind er som å skvette vann på gåsa. Vi her i butikken har munnbind som vi kan dele ut til kunder, men ifølge kommunen som følger de nasjonale reglene kan vi bare anbefale kundene å bruke slik beskyttelse. Vi kan ikke forlange at kunden skal bruke dette.

Undertegnende mener at grensen for uforstand hos de rådende myndigheter i Gran kommune er nådd og at det eneste som hjelper er munnbind og avstand to meter inntil vaksinen kommer på plass, men denne lar sannelig vente på seg. Når jeg møter personer som bruker maske sier jeg at dette er bra, når jeg møter personer som ikke bruker det, gir jeg disse et surt blikk. Heldigvis er det mange kommuner som utfører selvstendige gode regler, som er bedre enn de nasjonale.

Her om dagen var jeg innom bensinstasjonen i Nittedal, her sto det plakat på inngangsdøren at alle måtte bruke munnbind. Ekspeditøren fortalte at dette var et påbud fra kommunen, som da sikkert gjorde seg skyldig i en nasjonal «forbrytelse».

Kommentarer til denne saken