Gå til sidens hovedinnhold

Kostnadene på Sagatangen blir minst 686 millioner

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter lange runder med «skisseprosjekt» og anbud er beregnet sum av kostnader blitt 631 millioner, medregnet tomt og prosjektering. Det er 1 million mer enn de 630 millionene som rådmannen i 2018 sa var for mye.

Men dette er ikke hele prisen. For når sjukehjemmet flytter fra Skjervum, må det også bygges ny avlastningsenhet og en erstatning for Solgløtt. Begge disse ligger på Skjervum. De må erstattes hvis sjukehjemmet bygges et annet sted.

LES OGSÅ: Pengesluket på Sagatangen går ut over andre tjenester

Disse to enhetene er ikke regnet med i de 631 millionene. De står som egne prosjekter i rådmannens forslag til investeringsplan med tilsammen 55 millioner. Det framgår ikke hvor de nye enhetene skal bygges, om kommunen har skaffet tomtene ennå, eller hvor store tomtekostnadene blir. Hvis tomtekostnader er 0 og alle nye kalkyler er riktige, blir totalsummen altså 686 millioner.

Rådmannen sier at hvis vi skal planlegge nytt sjukehjem på Skjervum nå, vil det føre til en forsinkelse på 1-2 år. Men hvor lang tid vil det ta å prosjektere, regulere og innhente anbud til erstatninger for avlastningsenheten og Solgløtt? Beboerne på disse stedene må også bo et sted når det blir stengt på Skjervum, så hvorfor vil ikke disse to tilleggsprosjektene medføre forsinkelser?

Les mer

Spenningen rundt Sagatangen vedvarer: Formannskapet spriker i flere retninger

Før kommunestyret vedtar en investering som binder opp kommunens økonomi i årevis framover, bør en jo gjøre seg kjent med hele kostnaden. Jeg føler meg ikke trygg på at totalsummen vil stoppe på 686 millioner. Risikoen er stor for at tilleggsprosjektene blir betydelig dyrere når detaljplanleggingen er gjort. Skolene – Jaren, Sanne og flere andre – må uansett vente i mange år på nødvendig vedlikehold. Tjenestene til innbyggerne må også barberes inn til beinet hvis hver krone vi klarer å låne skal brukes på Sagatangen for å «styrke samarbeidet med Lunner».

Les mer

Krevende forhold for ansatte på Skjervum: Så langt i år har pandemien kostet en halv million ekstra

Kommentarer til denne saken