Russen fikk et nært innblikk i kreftsykdommen

MAMMA OG MARTINE: Martine og Heidi Rønning viste egen film og fortalte om Heidis sykdom og livet etter kreften ble påvist.

MAMMA OG MARTINE: Martine og Heidi Rønning viste egen film og fortalte om Heidis sykdom og livet etter kreften ble påvist. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hadelandsrussen kommer også i år til å bidra under kreftaksjonen 12. mars. Fredag ble de oppfordret om å være bøssebærere.

DEL

GRAN: Årets russekull ved Hadeland videregående skole var samlet i auditoriet. Linda Eidsand Skiaker er innsamlingskoordinator for Kreftforeningen i Gran og Lunner. Hun hadde med seg mor og datter Heidi og Martine Rønning, bosatt på Raufoss.

I 2014 lagde de filmen «Mamma og Martine», etter at Heidi Rønning fikk påvist brystkreft i 2013. 19 år gamle Martine er nå aksjonskoordinator for Oppland fylke.

Sterkt møte

Mor og datter viste filmen i auditoriet, en kort og konsis film om hvordan de to opplevde å få beskjed om sykdommen og tida etterpå. De to har bestandig vært knyttet til hverandre og båndet ble enda sterkere i tida etter at kreften ble påvist og behandlinger startet.

LES OGSÅ: Camilla opplevde marerittet da sønnen fikk kreft

– På papiret er jeg nå frisk, selv om jeg har svulster her og der. Jeg blir 40 år, men jeg trodde ikke at jeg skulle bli det da jeg fikk beskjed om sykdommen, sier Heidi Rønning, som jobber som lærer.

Før filmen ba datteren Martine russen i salen om å reise seg etter hvert som hun på filmlerretet listet opp stikkord om kreft som russen vet har rammet nær familie, venner og bekjente av dem selv. Til slutt sto alle oppreist.

– Det viser at kreftsykdom angår og påvirker alle og enhver, sier Martine.

Bøssebærere

Russen kan nå frivillig bli bøssebærere 12. mars i de tre hadelandskommunene. Ved Hadeland videregående skole skal Ragnhild Hvaleby og Edvard Øverlier i russestyret få med flest mulig på aksjonen.

LES OGSÅ: Ny innsamlingsrekord

– Russen kan være bøssebærere der de selv ønsker å gå. Ønsker man ikke å være bøssebærer er det andre måter å bidra på, forteller Linda Skiaker Eidsand.

Hvert år får 32.000 personer beskjed om at de har kreft. 11.000 dør årlig. Temaet for aksjonen i år er uhelbredelig kreft. Innsamlede midler skal gå til viktig kreftforskning rettet mot denne gruppen.

Ny rekord

– «Kreft bryr seg ikke». Men vi bryr oss. Derfor har vi lyst til å engasjere dere, sier Martine og Hedi Rønning.

LES OGSÅ: Camilla lever med en uhelbredelig sykdom

Med mye alvor – og mye humor – reiser mor og datter rundt for å fortelle sin historie, muntlig og på film.

I 2016 samlet hadelandsrussen inn 115.000 kroner. Totalt ble det samlet inn 700.000 kroner på Hadeland i 2016. Det var ny rekord. 290 bøssebærere går i sine roder 12. mars i år. Kanskje blir rekorden fra i fjor slettet?

Artikkeltags