Venke vil starte kreftsenter

PLANER: Venke Fredriksen håper et lokalt kreftsenter i Lunner blir en realitet. Hun ser framover etter en tung periode etter sykdom og ønsker å gjøre noe for andre i samme situasjon.

PLANER: Venke Fredriksen håper et lokalt kreftsenter i Lunner blir en realitet. Hun ser framover etter en tung periode etter sykdom og ønsker å gjøre noe for andre i samme situasjon.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Venke Fredriksen fra Harestua har tatt initiativ til et lokalt kreftsenter. Nå søker hun andre brystkreftopererte som vil bidra til at et senter blir startet.

Søndag er Venke Fredriksen bøssebærer under den årlige innsamlingsaksjonen i regi av Kreftforeningen.
I 2013 oppdaget hun kreftkulen i brystet, ble operert og har gått gjennom den tøffe behandlingen sykdommen medfører. I ettertid har hun blitt stadig mer opptatt av tilbudet kreftpasienter får etter at medisinsk behandling er over.
– Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner og prognosene for å bli frisk er veldig bra. Men det har vært veldig lite fokus på hva man overlever til, sier dama fra Harestua.

Tida etterpå

Fredriksen ønsker et lokalt senter, der tettere oppfølging, tilrettelagt opptrening, aktiviteter og muligheter til å møtes er i fokus. Et sted hvor man kan møte likepersoner, kreftkoordinator og fysioterapeuter.
– Gjennom operasjon og under etterbehandlingen hadde jeg et godt støtteapparat rundt meg. Da jeg ble friskmeldt ifra kreften, opplevde jeg å bli stående helt alene. Kreft krever mer enn tiden man er i under behandling. Det er når vegen tilbake til livet begynner, det blir virkelig krevende, sier Fredriksen.
Hun var uforberedt på langtidsbivirkninger.

Positivt for andre

Venke Fredriksen ønsker å snu det hun føler har vært en vanskelig tid etterpå til noe positivt for andre.
Hun er i dialog med ordfører Harald Tyrdal om tanken om et lokalt senter og er i gang med å etablere en undergruppe av Brystkreftforeningen, for å gjøre det mulig å registrere seg i frivillighetsregisteret. Tanken er å starte med brystkreftforeningen som gruppe og knytte til seg andre grupper innen kreft etter hvert.
– Folk som kunne tenke seg å være med i denne frivillige undergruppa må gjerne ta kontakt. Jeg er også i dialog med et par aktuelle steder hvor senteret kan ha tilholdsplass, forteller Fredriksen.

Holder seg i aktivitet

Harestudama er opptatt av å holde seg i aktivitet, og har satt seg målet om å gå 52 turer i «Friluftslivets år» og hun håper på å kunne gå seg helt frisk.
Hun roser all støtte og hjelp hun har fått fra venner og lokalbefolkning i tida etter hun valgte å gå åpent ut om sykdommen. Det å være alene om omsorgen til Karianne (9) har vært kjempetøft ved siden av å være alvorlig syk selv.

– Det å fortelle om sykdommen, hvorfor jeg mistet håret og at det var behandlinga som gjorde meg så syk, har gitt tryggere rammer for datteren min også igjennom denne vanskelige tiden. Noen uventede klemmer har det også blitt. Disse har sagt mere en ord. Jeg har fått nye dype vennskap som jeg setter utrolig stor pris på. Folk har åpnet for sine historier også turt å være til stede. Jeg har fått kjennskap til en omsorg jeg aldri før har opplevd. Nå ønsker jeg å gi noe tilbake, å snu den vonde tiden å bruke den til noe positivt, at lokalt kreftsenter som skal gi støtte i den tøffe tida etterpå er nettopp det det handler om sier Venke Fredriksen.

Artikkeltags