Gran: Teksten som sto på trykk i papiravisen mandag 16. mars, er et bidrag fra en av flere i ungdomsredaksjonen (uRed) i Avisen Hadeland. I spalten som blir kalt «tøffe tanker» skal ungdommen skrive en personlig tekst om noe som opptar dem, både på godt og vondt. uRed journalist, Silje Staxrud (16) brukte anledningen til å skrive om hvordan hun føler om kroppspresset blant unge.

Mest lest

Tirsdag i forrige uke kunne vi se at «Sommerkroppen 2015» var dagens mest leste sak, ikke bare på hadeland.no men også i hele Amedia-konsernet.
– Det er mange av vennene mine som delte innlegget på Facebook og etter hvert merket jeg at bare flere og flere delte, forteller 16-åringen.
Hun sier at responsen har vært overveldende.
– Dette har rett og slett vært helt herlig. Jeg har kun fått positive tilbakemeldinger, og det betyr veldig mye for meg at folk liker det jeg skriver og kanskje kjenner seg igjen. Noen har sagt at jeg har gjort dagens deres bedre og andre har sagt at teksten har hjulpet på selvtilliten. Da føler jeg at jeg har oppnådd det jeg ville, forteller Silje.

– Ærlig og aktuelt

Fra saken ble lagt ut og til mandag formiddag har hele 46.303 mennesker klikket seg inn på saken på hadeland.no. Dette er rekord på avisen hjemmeside.
– Jeg tror det er mange som tenker likt som meg. Selv er jeg bare en vanlig jente som bruker fritiden min på venner og kjæreste, sier Silje.
Hun forteller videre at hun ikke bruker mye tid på å lese blogger og andre debattinnlegg men at det å skrive selv, er givende.
– Dette er noe som absolutt ga mersmak, men nå er det jo litt skummelt siden jeg på en måte har lagt lista. Det kan nok bli vanskelig å prestere like bra flere ganger, sier hun.
Men venninnene mener hun skal fortsette å skrive.
– Jeg synes dette innlegget var veldig bra. Jeg slutter ofte å lese slike tekster når jeg kommer halvveis, men dette fanget oppmerksomheten min hele vegen, forteller Rikke Sofie Hafnor-Adolfsen (16).
– Dette var en veldig ærlig og aktuell tekst. Det er nok mange unge som kjenner seg igjen her, sier Synne Fossli (16)

Ungdom engasjerer

Redaktør for innholdsutvikling i Amedia, Erling Brøndmo forteller at det ikke er et nytt fenomen at ungdommens tanker blir hyppig lest.
– Vi ser at denne typen saker har et stort delingspotensial. Meningsinnhold og kommentarer skaper engasjement. Når man da klarer å skrive på en god og reflektert måte samtidig som man treffer tema, er dette noe folk liker å lese og engasjere seg i. Samtidig er det ekstra spennende når unge personer skriver, forteller han.
– Vi ser at eldre og etablerte er opptatt av å se hva ungdommen holder på med. Dette er noe vi generelt har sett at går bra i alle avisene. Det å ha en ungdomsredaksjon er veldig positivt fordi ungdom plukker opp temaer som andre ikke ser i like stor grad, samtidig som ungdommen har en hel annen innsikt. Vi håper ungdommen fortsetter å skrive. Det både engasjerer og motiverer, sier Erling Brøndmo.