– For all del, det er stort allerede. Uten forkleinelse for de andre arrangementene og festivalene på Hadeland; dette er det største som har skjedd her siden Halvdan Svarte gikk gjennom isen, sier den daglige lederen.

For ordens skyld: Kong Halvdan skal etter sigende ha druknet i Randsfjorden rundt 860, så Wien mener altså – om enn noe spøkefullt – at det er godt over tusen år siden det var en like stor hendelse her omkring.

– Hvis vi klarer å gjennomføre til terningkast 6, kan Operafest Røykenvik bli gigasvær om ti års tid. Se bare på tilsvarende festivaler i utlandet. Vi har mange ideer og planer for de neste årene. Det er bare å glede seg, sier Wien.

– Ren, skjær galskap

Men først må den aller første operafesten gjennomføres, og torsdag braker det løs med gourmetopera i låven på Øvre Næs. Fredag, lørdag og søndag blir det arrangementer på både Granavollen, folkemuseet og ikke minst på hovedscenen på Ulsnestangen, som har fått det velklingende navnet Halvdan Svarte.

Mandag kommer det tre semitrailere, fire store lastebiler og «en haug» med varebiler til Ulsnestangen med scene og tribune med plass til 1.200 personer. Da skal det rigges i fire dager til ende. Blant annet ved hjelp av dykker, for å få på plass scenen ute i vannkanten. Dimensjonene er enorme. 20 og 30 meter i bredden, sju-åtte i høyden, og det hele veier mange, mange tonn.

– Tror du det blir digert, eller? Det er helt tullete. Ren, skjær galskap. Vi gleder oss til å se og høre folks reaksjon når de kommer hit og ser den kolossen av en tribune, sier Wien og Rebels Music-kompanjong Øystein Lysenstøen.

Operafesten leier nemlig hjelp fra Rebels, på både utstyrs- og arrangørsiden. I tillegg kommer flere av de 50–60 frivillige fra Rebels-staben i Musikk-Kjeller'n. Wien roser lokalbefolkningen for å stille opp, og Gran kommune for godt samarbeid.

 

Stranda blir stengt

Når tungtransporten kommer dundrende inn i Fjordsvegen mandag, må Wien og co. gjerde inn store deler av Ulsnestangen.

– Det handler først og fremst om sikkerhet. Vi vil også ha vakthold hele døgnet til vi er ferdig nedrigget igjen neste tirsdag. Vi oppfordrer badegjester til å bruke de andre strendene her. Hovedstranda blir dessverre utilgjengelig en ukes tid, og parkeringsplassen blir mer eller mindre opptatt, sier Wien, som har permisjon fra jobben som aksjonsleder i Kreftforeningen.

– Jeg har «bare» halv stilling i Operafest, men det er enormt mye jobb, mye logistikk og utrolig mange detaljer som skal på plass. Mye å tenke på og mange kabaler som skal legges, men først og fremst utrolig moro. Jeg gleder meg noe voldsomt til å komme i gang for alvor, tripper Wien, som til alt overmål har konfirmant søndag.

– Så da blir ikke jeg å se her. Jeg drar hjem en eller annen gang utpå natta lørdag.

– Ingen fyllefest

Sikkerheten er i høysetet under festivalen, og både politiet og Røde Kors vil være på land og til vanns. Og selv om det er mye god drikke å få kjøpt, kommer arrangøren til å være restriktive.

– Dette skal ikke være noen fyllefest. Vi kommer også til å sjekke vesker og sekker ved inngangen, påpeker Wien.

De har handlet inn, leid og lånt masse forskjellig utstyr (se egen faktaboks), og håper og tror de har nok av alt.

– Det er veldig vanskelig å beregne hvor mye vi skal ha av alt. Fra bord og benker til mat og drikke, vinglass og kaffekopper. Det er jo første gang vi arrangerer dette. Fordelen er at Rebels Music kan kjøpe mye av det som ikke blir brukt, til Musikk-Kjeller'ns sommerfest om en måned, sier Wien.

NOEN FAKTA OM OPERAFESTEN

Budsjett: 3,5 millioner kroner

Tribunen: 30 meter bred, 18 meter dyp, 7,5 meter høy, plass til 1200 tilskuere.

Halvdan Svarte-scenen (i vannet): 20 meter bred, 12 meter dyp, 7 meter høy.

50-60 frivillige i sving.

Flere kilometer med strømkabler.

150 meter hageslange for å transportere vann.

Servering på Ulsnestangen: 150 treliterskartonger med hvitvin, 1000 liter Mersmak-øl fra Hadeland Håndverksbryggeri, pluss annen øl, musserende vin, rødvin, brus, kaffe og lokal grillmat.

2000 ponchoer til salgs i tilfelle regn.

8 mobile toaletter (2 til artistene) i tillegg til de to utedoene som står på Ulsnestangen fra før.

6–8 partytelt på 32 kvadratmeter til utstyr, presse, artister og frivillige.

DIVERSE: 6000 ølglass, 2700 vinglass, 4000 kaffekopper, 6000 brusglass, 1000 strips, 125 bannere til å pynte med, 650 kvm med brannsikkert moltonteppe, 200 kvm seil over serveringsområdet, 200 meter gjerder, 200 sitteplasser i serveringsområdet (40 benker og 40 store bord), 800 meter plank, 2 trucker, 2 atv, 2 bobiler, containere og lift.

 

Lover kjendiser og overraskelser

Fredagens konsert med Eli Kristin Hanssveen og Knut Anders Sørum er for lengst utsolgt.

– Der har vi mange på venteliste. Til lørdagens operagalla har vi solgt drøyt halvparten, og vi håper det blir fullt da også. Søndag er det gratis familiedag på Ulsnestangen, så da aner vi ikke hvor mange som kommer, sier Wien.

Men at det kommer både celebre gjester og musikalske overraskelser i løpet av helga, det er HELT sikkert. Men Wien er foreløpig hemmelighetsfull om hvem det dreier seg om. Rikspressen har også meldt sin ankomst.

Økonomi og vær er viktig, ikke minst for utendørsfestivaler.

– Vi skal ikke tape penger, det jobber vi beinhardt for. Og vi håper å sitte igjen med et lite overskudd. Når det gjelder været, ser jo det veldig lovende ut. Dessuten er det ifølge statistikken 83 prosent sikkert at det blir fint akkurat disse datoene. De 17 siste prosentene sikrer vi via aftenbønn, og der er vi godt i gang, ler Wien, som har 2.000 ponchoer til salgs i tilfelle regn.

PROGRAM FOR OPERAFEST RØYKENVIK

Torsdag 7. juni: Opera Gourmet i låven på Øvre Næs i Røykenvik. Gunda-Marie Bruce (sopran), Svein Erik Sagbråten (tenor) og pianistene Kristin Fyrand Mikkelsen og Gunnar Flagstad.

Fredag 8. juni: Damekoret Caldera holder konsert i Nicolaikirken på Granavollen. Senere på kvelden blir det Røykenvik spesial med Eli Kristin Hanssveen og Knut Anders Sørum på scena på Ulsnestangen.

Lørdag 9. juni: Utstilling og musikalske innslag på Glasslåven, konsert med Isa Katharina Gericke og Christian Ihle Hadland i Nikolaikirken, konsert med Ruth Wilhelmine Meyer og Espen Alfred Leite på Hadeland Folkemuseum og Operagalla med et stjernelag av operasangere fra inn- og utland på scena på Ulsnestangen. Solister er Matteo Lippi (tenor), Darlene Ann Dobisch (koloratursopran), Nina Gravrok (sopran), Siv Misund (mezzosopran), Yngve Søberg (baryton) og Eli Kristin Hanssveen (sopran).

Søndag 10. juni: Gratis familiedag på Ulsnestangen med syngespill, barnekor og band etterfulgt av Stjernedryss med neste generasjons klassiske utøvere.