– Dette er 17. mai og julaften samtidig, fastslo styreleder i Randsfjordmuseene, Einar Raastad. – Og flere bursdager i tillegg, repliserte daglig leder Leila Raustøl. Hundreårsjubilanten Hadeland Folkemuseum har med gårsdagens gave finansielt sikret sitt store magasinprosjekt. Nå kan de rette alt fokus inn på innholdet, fram mot åpningen av Magasinhallen 2. juni.

Sparebankstiftelsen Gran og Sparebankstiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal har gått sammen om en gave på 1,2 millioner kroner til Magasinhallen for 2013. I 2011 ga de 600.000. Til sammen har de dermed bidratt med 1,8 millioner kroner til prosjektet som startet i 2009.

– Hadeland Folkemuseum betyr mye for alle oss på Hadeland. Her kan vi finne en del av vår historie og kulturarv. En gave til Hadeland Folkemuseum er en gave til alle oss som bor her, uttrykte leder i Sparebankstiftelsen Gran, Ivar Fjærtoft, da gavesjekken ble overrakt i går.

Et pionerprosjekt

Museet er hundre år i år, og samtidig med selve jubileumsmarkeringen, åpner de 2. juni sitt store magasinprosjekt. Den tidligere utstillingshallen, som har vært avstengt på grunn av stor slitasje, er pusset opp og bygd ut, og blir nå en flerbrukshall som kombinerer det å være formidlingsarena med et åpent magasin for store gjenstander. Prosjektet har en totalkostnad på 6,6 millioner kroner. Museet har mottatt støtte både fra Norsk kulturråd, regionrådet for Hadeland, Oppland fylkeskommune og hadelandskommunene til prosjektet, og de ansatte ved museet har lagt ned egeninnsats i oppussingen for over en million kroner. Gårsdagens gave fra de to sparebankstiftelsene er det største bidraget de har mottatt.

Når Magasinhallen åpner, blir det det første åpne besøksmagasinet ved museer i Norge.

Lærer av Hadeland

– Dette blir et hamskifte for museet vårt. Og det er både morsomt og viktig at vi har kunne være en pioner på dette området, sier Leila Raustøl. Hun kan fortelle at Grethe Johnsrud, som er prosjektansvarlig, har reist rundt på både nasjonale og internasjonale møter og holdt foredrag om magasinprosjektet. Flere andre museer har også besøkt museet på Hadeland for å lære av hvordan de løser magasinutfordringen.

400 store gjenstander blir å finne i den nye Magasinhallen, deriblant museets klenodium, brannbilen. I tillegg til at folk nå fysisk får se mange gjenstander som tidligere ikke har vært tilgjengelig for publikum, er det lagt ned et enormt arbeid i digitalisering av museets samlinger. Drøye 60 prosent av totalt 17.000 objekter er digitalisert og tilgjengelig på nett.

Folkefest i juni

Åpningen av Magasinhallen vil bli helt sentralt under jubileumsmarkeringen av museet 2. juni.

– Vi håper at mange av de som har gitt oss gjenstander, stolt vil komme og se dem utstilt, sier Raustøl. Om jubileumsmarkeringen kan hun ellers røpe besøk fra departementet, et jubileumsprogram innrettet mot både barn og voksne, og en stor konsert for ungdom.

– Det vil bli en folkefest, sier hun. Det blir også flere store arrangementer utover sommeren som vil gi mulighet både for å mimre litt og se framover.