Gå til sidens hovedinnhold

17. mai-tale på Marienlyst

Artikkelen er over 3 år gammel

Her er talen som ble holdt på Marienlyst 17. mai. Det var sjuendeklasseelevene Martine Berven Karlsen, Anoop Singh Jassal, Ghada Tahseen Motleq Muhaisen og Martin Hvalby som holdt talen.

Gratulerer med dagen alle sammen! Har dere det bra?

Vi har gått i tog for Jaren skole for siste gang. Det er litt vemodig.
Alle i klassen har levert forslag til denne 17. mai- talen. Denne talen har derfor blitt til gjennom samarbeid, ekte dugnads-ånd slik som preger dagen i dag. Vi vil rette en stor takk til Jaren Hornmusikkforening som alltid bidrar med fengende rytmer og flott musikk den 17. mai. Dere er helt fantastiske! Så vil vi også rette en stor takk til foreldre og foresatte som står på og jobber, baker og gjør i stand slik at vi kan komme til dekket bord, feire og kose oss.

På begynnelsen av 1800 – tallet hadde Norge vært i union med Danmark i flere hundre år. Landet vårt var en del av Danmark, akkurat som Jylland der Legoland ligger.

Det var 112 utvalgte menn som fikk dra til Eidsvoll for å lage Grunnloven. De tenkte, diskuterte og skrev grunnloven fra april til mai 1814. De bestemte at bare menn over 25 år, som hadde en viss mengde penger eller eiendommer, skulle få stemmerett. Som avslutning på arbeidet, sto mennene skulder ved skulder i en ring og ga hverandre hendene og sa: Enig og tro til Dovre faller.

Nå vil vi ta dere med på en moderne vri av møtet på Eidsvoll!

6. og 7. trinn vil nå framføre stykket - «Til Dovre faller»..

 

Vi har akkurat kommet hjem fra klassetur til Danmark. Det siste året har vi hatt tett samarbeid med tre skoleklasser i Danmark. Vi har løst felles oppgaver innen ulike fag og har snakket jevnlig med hverandre på nettet. Vi fikk veldig lyst til å besøke skoleklassen på Sønder-skov skole i Sønderborg. Drømmen ble til virkelighet takket være dugnadsinnsats og støtte fra foreningen Norden. Vi hadde en fantastisk fin tur dit. Vi overnattet hjemme hos elevene og har fått økt forståelse for hverandre. Vi har lært at danskene ikke er så forskjellige fra oss.

Det er viktig med vennskap på tvers av landegrenser.

I klassen vår kommer vi fra mange ulike steder i verden, og det synes vi er flott. Vi lærer mye om hverandres ulike kulturbakgrunn og synes det er veldig spennende. Det er flott å være en del av et slik fargerikt fellesskap. Det beriker miljøet. Vi tror at informasjon og kunnskap gir større forståelse og toleranse for hverandre.

Bildeserie

Se bilder fra 17.mai på Jaren

 

Jeg kommer fra et land i Midt- Østen som heter Palestina. Det er et land som stadig ligger i konflikt med staten Israel.
Det er fint at vi i Norge har valgt å feire nasjonaldagen som fri og uavhengig nasjon med barnetog, musikk og med russ som står i startgropa til å bli voksen. Vi vil vise alle at vi har tro på framtida og ungdommen, og vi har respekt for slagordet på Eidsvoll: Frihet, likhet og brorskap. Tanken om at alle mennesker er like mye verdt.

Jeg er glad for at jeg kan velge utdanning og jobb akkurat som jeg ønsker. Det er det jeg setter pris på ved å leve i et demokratisk land.

I dag kan det hende vi tar det for gitt hvor godt vi har det i Norge. Når vi koser oss med leker, is og pølser, er det mange barn rundt omkring i verden som frykter for livet sitt. Mens det for oss i dag var en vanlig morgen å stå opp, spise frokost og ut for å feire, lever mange barn i verden med krig og utrygghet som en del av hverdagen.

17. mai i dag er ikke det samme som for 50 år siden. I dag er det mange som sitter med nesa foran en skjerm og spiller med folk fra hele verden. Med alle duppeditter er det jo bare å trykke på en knapp så har du tusen muligheter. Dagens ungdom og også mange voksne synes nok ikke det å feire 17. mai er den mest spennende høytiden. De vil nok heller spille med venner og sjekke sosiale medier enn å delta på dagens feiring. Men da må alle huske på at det er 17. mai bare en gang i året. Så legg fra dere mobilen, bli med på sekkeløp og ta deg en is! Det skader ingen å være med på aktiviteter.

Hver dag blir fantastiske ting oppdaget. Det har til og med blitt sendt en bil ut i verdensrommet. Hvem vet når noen finner kuren mot kreft eller løser problemet med sult i verden.

Vi har pyntet oss til fest. Jeg liker ikke så godt å gå i bunadsskjorta som er så trang i halsen og heller ikke så godt å bruke de smale skoa som gnager over rista. Det er likevel fint at vi markerer dagen med fest og moro, tar oss tid til å være sammen med familie og venner.

I dag handler det om å ta vare på hverandre og ha det hyggelig sammen.
Takk for at vi kunne få deres oppmerksomhet. Vi roper hurra for landet vårt og ønsker alle en fortsatt fin dag!

Kommentarer til denne saken