JAREN: Forberedelsene til denne utstillingen er pågått i tre år. Lokalene er bygget om og det er brukt mye ressurser på at utstillingen skal få den rette utformingen. Torsdag skal alt være klart til en av Hadeland folkemuseums største satsinger noensinne.

– Dette er et stort løft for oss, så utstillingen skal stå her i to år. Det handler mye om klima- og miljøutfordringene vår verden står overfor, nå når vi er på veg inn i det som kazlles Antropocen, eller menneskets tidsalder. Menneskeheten har eksistert i svært kort tid, men har likevel påvirket jorda i veldig stor grad. I det ligger det en utfordring for framtida, men også et håp, sier Maja Musum ved Hadeland folkemuseum.

 

Utstillingen er todelt. den første delen tar for seg hvordan vi har kommet hit vi er i dag. Helt fra menneskehetens opprinnelse. Del to handler om vegen videre.

Ikke moraliserende

– Vi ønsker ikke å være moraliserende, men heller gi folk et håp for framtida. Selv om vi også understreker alvoret. Derfor er tittelen på utstillingen «Vidunderlig ny verden», forteller Musum.

Willy Westhagen åpner utstillingen torsdag. Tidligere leder av Regnskogfondet og miljøaktivist Dag Hareide deltar på åpningen og det blir konsert med et fransk indieband, som heter Stanley Brinks & Freschard.

 

I delen om vegen videre har museet laget to rom, der de beskriver hvordan verden vil se ut i 2050, hvis gjennomsnittstemperaturen stiger med henholdsvis to og fire grader. Ifølge Musum er det svært dramatisk.

– Ved begge tilfellene vil vi være ni milliarder mennesker på jorda. Blir det to grader varmere, som er det beste vi kan håpe på, vil to milliarder mennesker være på flukt. I lys av de siste årenes hendelser kan vi jo lure på hvordan disse vil bli mottatt av oss og andre som slipper billig unna, sier hun.

Har framtidstro

Ved en gjennomsnittstemperatur på fire grader mer enn i dag, vil området fra Sør-Afrika til Sør-Frankrike være ubeboelig. Regnskogen vil være død. Beregninger viser også at den totale matproduksjonen på jorda vil være mellom 20 og 40 prosent av dagens nivå.

 

– Krig, sult og mennesker på flukt vil bli veldig store utfordringer ved en slik situasjon, men vi har tro på framtiden og det vil vi vise gjennom denne utstillingen, sier Musum.

Bergverksmuseet på Grua får en egen utstilling, som åpner 22. juni. Her blir det en fotoutstilling av den prisbelønte amerikanske fotografen Larry C. Price. Utstillingen heter Gullets mørke side, og handler om barnearbeid i gruvene.

– Det er en sterk utstilling som viser sammenhengen mellom vårt forbruk og hvor det kommer fra, forteller Musum.

Også ved Land Museum og Kittilbu Utmarksmuseum blir det egne utstillinger over samme tema.