Gå til sidens hovedinnhold

Levende radioteater signert Malmfrid Hallum

Artikkelen er over 3 år gammel

Det blir en annerledes og litt merkelig teaterforestilling når Teater Innlandet besøker Hadeland kultursal med teaterinstallasjonen Solveigs 2. sang.

Det er 150 år siden Henrik Ibsen skrev Peer Gynt. Det markerte Teater Innlandet ved å invitere en kvinnelig forfatter fra Innlandet til å skrive et stykke som tar Solveig med seg inn i vår tid.

– Selve handlingen starter når hun blir forlatt, og så følger vi henne på en reise. Det er en fysisk reise, men den kan også forstås som en reise i hennes indre, forteller dramatiker Malmfrid H. Hallum, som opprinnelig er fra Lunner.

Hallum ble sammen med NRK Radioteateret nominert til Prix Europa for beste radiofiksjon for Solveigs 2. sang.

Forestillingen er nå på turné, og førstkommende lørdag vises den i Hadeland kultursal.

Hun som blir forlatt

Publikum serveres en historie om hun som blir forlatt og venter på Peer, mens han er ute på sine eventyr. Men i Hallums univers sitter ikke Solveig bare og venter på sin Peer.

 

– Det har vært viktig for meg å fortelle en historie der Solveig ikke kun eksisterer i kraft av å vente på Peer og hennes forhold til ham. Solveig har sine egne indre demoner som hun må bekjempe, og jeg ønsker at hun skal stå fram med en like stor kompleksitet som Ibsens hovedkarakter, forteller Hallum.

Solveigs 2. sang er en annerledes teateropplevelse, helt ulikt alt Teater Innlandet har laget tidligere. Det er et samarbeid med NRK Radioteatret, dramatiker Malmfrid H. Hallum og fotograf og scenograf Kristin Bengtson som bor på Sand i Hedmark.

Publikum på scenen

Resultatet har blitt en radioteaterforestilling med film og bilder. Det er ingen skuespillere på scenen, men vi hører stemmene til blant andre Charlotte Frogner, Gisken Armand og Dennis Storhøi. Publikum plasseres inne i sceneområdet, midt i kunstverket, på stoler og i sofaer. Foto, animasjon og farger vises på tre store skjermer. Bildene forteller ikke nødvendigvis det samme som vi hører, men lyd og bilde utfyller hverandre.

Solveigs 2. sang er en forestilling som inviterer publikum til å lage sin egne tolkninger, og når man går ut av salen vil man kanskje ha sett og hørt en annen historie enn sidemannen. Dramatiker Malmfrid H. Hallum mener likevel at kjærligheten står sentralt i forestillingen.

– Det handler nok litt om den store kjærlighetssorgen, kjærlighet som går tapt, og om hvordan man skal komme seg videre. Hva må man gjøre for å kunne ta livet av minnet om det som har vært, forklarer hun.

Kommentarer til denne saken