Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotekar gir ut bok

Artikkelen er over 12 år gammel

Jevnakers biblioteksjef Randi Landmark gir i disse dager ut sin første roman. Hun er allerede klar med oppfølgeren.

Det var ikke jobben på biblioteket som gjorde at Randi Landmark fikk lyst til å skrive en bok selv. Men begge deler har utgangspunkt i 43-åringens interesse for litteratur.

I 13 år har hun jobbet ved Jevnaker bibliotek, men bor et steinkast utenfor kommunegrensa, i Haugsbygd. Når hun nå gir ut noe som kan klassifiseres som en bygderoman, har hun hentet inspirasjon fra flere steder.

Jeg vokste opp i Etnedal og har bodd flere steder før jeg havnet her. Jeg har diktet opp et sted som heter Svaldal, som er et fiktivt sted, men det har elementer fra steder jeg har bodd, sier Landmark.

Vårløsning

Boka som akkurat er ute på markedet, heter Vårløsning. I tillegg til å være en bygderoman, har den også elementer av krim i seg og en sterk kjærlighetshistorie.

Kort fortalt handler den om Marie som legger byen bak seg og flytter til fjellbygda Svaldal. Der overtar hun både jobb og leilighet etter Guri, en kvinne som forsvant sporløst noen måneder tidligere.

Landmark håper boka faller i smak hos dem som leser den.

En del venner og slekt har lest boka og de gir gode tilbakemeldinger. De tør kanskje ikke annet. Hadde de ikke likt boka håper jeg de hadde sagt det, sier Landmark.

Som biblioteksjef har Landmark hatt en viss forståelse for at det å skrive bøker er tidkrevende arbeid. Hun hadde permisjon et år, og da satte hun seg ned for å skrive. Da hun hadde fullført manuset til boka trodde hun at jobben var gjort.

Aldri ferdig

Det viste seg å være veldig langt fra sannheten.

Det var egentlig da jobben startet. Først sendte jeg manuset til flere forlag som ikke var interessert.

Da jeg først fikk napp hos bokforlaget Publica begynte en lang prosess med å redigere teksten. I samarbeid med en konsulent ble mye endret, lagt til og ikke minst kuttet og strammet inn.

Jeg lærte fort at et manus aldri kan bli helt ferdig. Når du har lagt det bort en stund, finner du stadig ting du kan endre. Å være forfatter er en veldig hard jobb, sier Landmark.

Mens hun hadde fri og skrev på manuset til den første boken, oppdaget hun fort at historien måtte ha en fortsettelse.

Nytt manus ferdig

Manus til bok nummer to er ferdig. Den handler om det samme universet. Selger den første boka bra, håper jeg den også blir gitt ut, sier Landmark.

Bok nummer tre er også nesten ferdig. Her står bare slutten igjen.

Jeg fikk jobbet veldig mye da jeg hadde permisjon. Jeg skrev også en novellesamling og en barnebok, men ingen av disse er foreløpig blitt antatt. Vi får se hva framtiden bringer, sier hun.

Landmark synes egentlig ikke det er sent å debutere i en alder av 43 år.

Jeg har jo drømt om å skrive bøker siden jeg var i ungdommen, men den gangen følte jeg ikke at jeg hadde noe å skrive om. Nå har jeg litt livserfaring, kommenterer hun.

jet@hadeland.net