Gå til sidens hovedinnhold

Ord kan seile av sted som papirfly

Artikkelen er over 3 år gammel
Innsendt

Faren til 14 år gamle June dør brått og plutselig. Som om det ikke er nok sjokk, kommer farens ukjente elskerinne i begravelsen og lager oppstyr. Med intime avsløringer om faren og denne kvinnen blir det mye å fordøye for June.

Etter begravelsen bestemmer hun seg for å skrive brev, både for å avreagere og for å takle sorgen og tapet av faren. Brevene er direkte, oppriktige og rett på sak. Som eksempel hennes første brev til dama som stjal faren hennes: «Kjære Isabella Storbakken. Du hadde kanskje ikke venta å få brev fra meg, men mamma har sagt at vi skal takke alle som bidro til å gjøre pappas begravelse til noe å huske, og da hadde det vært feil å ikke ta med deg.»

June er barn av vår tid og har aldri skrevet brev før. Men hun oppdager at brevskriving er veldig bra! Det er en fin måte å sortere tanker og følelser på. Og ikke minst å få sagt alt en har på hjertet uten å bli avbrutt. Noe å tenke på hvis en gruer seg til en samtale.

Så derfor skriver June brev til politiet, til sjefen på kjøpesenteret, til mora, til skolepsykologen og altså til dama som rappa faren hennes.

Papirfly er en sår ungdomsbok som tar opp et alvorlig og trist tema; det å miste en forelder som tenåring. Det er tungt å bale med alle følelsene og spørsmålene. June tenker dype tanker om faren sin. Som eksempel: hvis Gud og himmelen finnes, vil faren hennes være der da? Og vil faren være den samme, eller er han ung igjen. Og hvis han er ung, kommer han til å huske June da?

Fakta om boka

Tittel: Papirfy

Forfatter: Liv Gulbrandsen.

Forlag: Aschehoug forlag.

Utgitt i 2017.

122 sider.

 

På tross av et alvorlig tema er Papirfly en humoristisk bok. June er ei frisk, klok og reflektert jente som prøver å takle livets utfordringer. Språket har en rappkjefta og muntlig tone og boka er lettlest. Dette er Liv Gulbrandsens første ungdomsbok og hun har skrevet ei knallgod bok. Jeg anbefaler den på det sterkeste til alle og de som har opplevd lignende. Og jeg slår et slag for brevskriving!

Wenche Nyaas

Bibliotekar Gran bibliotek

 

Kommentarer til denne saken