Gå til sidens hovedinnhold

På bokhylla til Brenner

Artikkelen er over 3 år gammel
Innsendt

Foreldrene mine hadde ikke mange bøker i bokhylla heime. Mora mi leste knapt, mens faren min leste mye opp att de gamle norske klassikerne. Men de hadde en serie på hylla som virkelig ga meg store leseopplevelser.

Det var en serie på 10–12 bøker fra Gyldendal utgitt på 50-tallet, innbundet med burgunderrød skinnrygg. Blant titlene var «Vredens druer», «Rebecca», «Absalon, min sønn, min sønn» og «Grønn var min barndoms dal». Sistnevnte og «Tre kamerater» av Erich Maria Remarque var de bøkene som traff meg sterkest i starten på ungdomstida.

«Tre kamerater» utgitt i 1937 er ei herlig bok om nettopp tre kamerater i Tyskland på slutten av 1920-tallet. Forteller og hovedperson Robert Lohkamp med venner Köster og Lenz har alle deltatt i 1. verdenskrig, og prøver så godt de kan å leve med i den urolige tida i Tyskland. De driver et bilverksted og har en ulv i fåreklær i bilen Karl som de har mye moro med. På kveldene frekventeres stamkafeer med atskillig inntak av rom og konjakk. Robert møter Patrice Hollmann (eller Pat) etter en lure-biltur med Karl, og de blir raskt forelsket.

Jeg leste denne boka ganske sammenhengende, minnes jeg. Den gjorde stort inntrykk. Det gode vennskapet og humoren i boka treffer meg. I tillegg det treffende tidsbilde av Tyskland, for eksempel i skjebnene til Roberts ymse naboer ved pensjonatet hvor han leier hybel. Det er også korte, men fine naturskildringer i boken. «Himmelen var gul som messing, ennå ikke misfarget av skorsteinsrøyken» er åpningssetningen.

Og sist men ikke minst det sterke kjærlighetsforholdet mellom Pat og Robert. Boka er omtalt som en av de mest gripende kjærlighetsromaner i si tid. Og jeg innrømmer gjerne, det kommer tårer ved hver gjennomlesning. Gode tårer.

Den finnes også som CD-lydbok, lest av Mads Ousdal. Dessverre er noen passasjer utelatt på lydboka, oppdaget jeg ved samtidig lesing og lytting. Blant annet er en del naturskildringer hoppet over. Det er ikke bra.

Boka endra livet mitt i den forstand at jeg erfarte hvor sterk en leseopplevelse kan være, den ga meg stor leselyst og nysgjerrighet videre på oppdiktet litteratur.

«Tre kamerater» er mitt bidrag til «Brenners bokhylle».

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.