Pønk i Lefsevika

Da pønken kom til Lefsevika (No Comprendo Press, 2014)

Da pønken kom til Lefsevika (No Comprendo Press, 2014) Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Christopher Nielsen (f. 1963) er etter min mening like legendarisk som sin avdøde bror, musikeren Joachim «Jokke» Nielsen. Mens Jokke viet seg til rocken, er Christopher tegneserieskaper. Og hvilken kulturell kreativitet disse brødrene har vist. Og vi snakker ikke finkultur.

En av Nielsens tegneseriefigurer er Hold Brillan, et tilnavn han har fått fordi kameratene må holde brillene når han skal slåss. Og det vil han ofte. En kraftig bygd, høyst enkel nordtrønder fra Lefsevika (likner mistenkelig på Leksvika på Fosen, hvor jeg vokste opp) med sans for heimbrent, Rosenborg Ballklub- og Elvis. Introdusert tidligere i kortere historier med både cupfinale- og sydentur. «Da pønken kom til Lefsevika» fra 2014 er andre album i serien om Hold Brillan. I første album var Hold Brillan deltaker i et realityprogram på sørligere breddegrader.

Denne gangen er handlinga lagt til Nord-Trøndelag på 70-tallet, nærmere bestemt i tida pønkrocken slo til. Handlinga hopper i tid, hvor privatdetektiv Halvor Hals i nåtid reiser til Nord-Trøndelag for å finne ut hva som skjedde med gitaristen Stian i pønkbandet Kaillkjæft i 1977. Det viser seg at han og vokalisten Hold Brillan hadde «musical differences», spesielt om Elvis Presley. Ganske fornøyelig konflikt hvor Hold Brillan vil ha Elvis-låter med på repertoaret, og som han uttale: «Han prate skjit om’en Elvis».

Mens de første historiene om Hold Brillan kaller ofte på smilebåndet, er det mørkere humor i de to albumene. Nielsen tar den kompromissløse pønktida på kornet. Det er gjennomført dialekt med konsulenter brukt på både sørtrøndersk og nordtrøndersk. I «Bygdegutar», det første albumet, brukes for øvrig 9 forskjellige dialekter på deltakerne.

Nielsen er uforlignelig i sin skildring av outsiderne i samfunnet. Og i all min enfoldighet kjenner jeg absolutt igjen miljøet som skildres fra Trøndelag.

Album nr. 3 «Slektsfeiden» forventes utgitt i 2020.

Foruten atskillige seriehefter og album har Nielsen også manus og regi til 2 animasjonsfilmer, flere skuespill, en musikal basert på musikken til Jokke og romanen «Metamorfose». Av det mer kuriøse påtegnede dopapir-ruller, der du kan tørke deg bak med styremedlemmene i Talent Norge (regjeringens satsing på topptalenter i kulturlivet).

Jeg samler på alt av seriene til Christopher Nielsen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags